Šta se dešava na Sjeveru Kosova? – “Ovi izveštaji će razjasniti stvorenu situaciju”

2 min. čitanja

Portparol Centralne izborne komisije Kosova Valmir Elezi potvrdio je da opštinski izborni službenici danas nisu mogli da obave službene dužnosti u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku, ali se čeka na razjašnjenje situacije, javlja Anadolija.

Nakon pisanja lokalnih medija da su razbijena stakla na kancelariji CIK-a u Severnoj Mitrovici, te da su se na kratko čule sirene i detonacije, portparol Elezi je za Anadoliju naveo da CIK čeka saopštenja opštinskih izbornih službenika “koji su u toku današnjeg dana, pod pratnjom Kosovske policije, otišli ​​u svoje kancelarije u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, radi obavljanja službenih dužnosti, ali to nije bilo moguće”.

– Ovi izveštaji će razjasniti stvorenu situaciju. CIK je u stalnoj koordinaciji sa drugim institucijama. U vezi sa stvorenom situacijom, CIK će održati sjednicu danas sa početkom u 18 časova – naveo je Elezi.

Vanredni izbori za gradonačelnike četiri opština na sjeveru Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, raspisani su za 18.decembar, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije.

Za te izbore ukupno je verifikovano šest političkih subjekata, a Srpska lista, čiji su gradonačelnici podnijeli ostavke početkom novembra, nisu se prijavili za ove izbore.

U međuvremenu su raspisani i prijevremeni izbori za Skupštine opštine Zvečan i Leposavić, za 25. decembar. Do raspuštanja tih Skupština opština došlo je nakon što su odbornici tih Skupština opština podnijeli ostavke.

Podijeli ovaj članak