Srbi nastavljaju napuštati institucije na Kosovu: Srpske sudije i tužioci dali ostavke – “Ja se neću vraćati!”

2 min. čitanja

Srpske sudije i tužioci podnijeli su danas ostavke na svoje funkcije, kao i administrativno osoblje u Osnovnom sudu u Sjevernoj Mitrovici.

Sudija apelacionog suda i član Sudskog savjeta Kosova Nikola Kabašić izjavio je da su to učinili svi Srbi iz pravosuđa, uključujući administrativno osoblje i sudije.

“Ovo je realizacija one najave koju sam dao pre nekoliko dana. Danas su sve sudije, i oni koji nisu stigli juče da pošalju svoje ostavke sa zvaničnih mejlova, to učinile. U sudu ostaju kolege naše albanci sudije i administrativni radnici, a svi Srbi i administrativno osoblje i sudije podneli su ostavke. Čekamo samo na koji ćemo način da se razdužimo sa predmetima, sa opremom koju smo zadužili i kancelarijama”, rekao je Kabašić, prenosi Kosovo Online.

Kabašić je dodao da se on lično više nikada neće vraćati u kosovsko pravosuđe.

“Govorim u svoje lično ime, ja se neću vraćati, ostalo je na političarima”, rekao je Kabašić.

Predsjednica Osnovnog suda u Sjevernoj Mitrovici Ljiljana Stevanović izjavila je da je ukupno oko 150 ljudi napustilo svoju službu u tom sudu. Dodala je da su u sudu samo ostale kolege Albanci.

“Mi smo se čitavo jutro sa našim kolegama dogovarali. Kolege Albanci su preuzeli predmete hitne prirode. Potrudili smo se da im sve pomognemo. Sa kolegama nikad nismo imali problem, radili smo posao lepo, družili se, sarađivali. Ovo je bio najbolji sud u rezultatima i jedini multietnički sud na Kosovu”, rekla je Stevanović.

Podsjetimo, srbijanski pripadnici kosovske policije u subotu su skinuli svoje uniforme, čime su simbolično pokazali da izlaze iz kosovskih institucija.

Prije policajaca, ostavku je na mjesto ministra podnio Goran Rakić, a zatim su predstavnici Srpske liste podnijeli ostavke na mjesto poslanika u Skupštini, a gradonačelnici na te funkcije u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Podijeli ovaj članak