Špijunska afera trese Hrvatsku: Pronevjerili su više od dva miliona kuna

4 min. čitanja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je da će generalbojnik Ivica Kinder biti razriješen dužnosti ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA). Njegovo razrješenje stupa na snagu kada se postigne dogovor o osobi koja će ga zamijeniti jer nije realno da VSOA bude bez čelnika s obzirom na to da ravnatelj nema zamjenika.

Lažirali troškove

Prema Ustavu RH, predsjednik Republike je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH. Predsjednik Republike i Vlada surađuju u usmjeravanju rada sigurnosnih službi, a imenovanja čelnika sigurnosnih službi uz prethodno mišljenje nadležnog odbora Hrvatskog sabora supotpisuju predsjednik Republike i predsjednik Vlade. Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, kandidata za ravnatelja VSOA predsjedniku i premijeru predlaže ministar obrane.

Na čelo Agencije mora doći časnik u činu generala. Plenković je rekao da je razgovarao s aktualnim ravnateljem VSOA i da su se suglasili o njegovom razrješenju s obzirom na uočene nezakonitosti i nepravilnosti niza djelatnika u okviru VSOA.

”Ne vidim tu neku njegovu korist ili izravnu odgovornost”, kazao je Plenković novinarima.

Dodaje da je u ponedjeljak prvi put vidio izvješće koje mu je dostavio Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, nakon čega je pozvao na sastanak ravnatelja Kindera. Premijer ocjenjuje da je došlo do nepravilnosti za koje su odgovorni pojedini službenici VSOA i neki njima nadređeni u hijerarhiji. Smatra da će se osoba koja ima odgovarajuće vještine za čelnika Agencije pronaći za nekoliko dana ili tjedana.

Podsjetio je na to da je Kinder na sadašnju dužnost izabran prije sedam godina kada su ga izabrali bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i tadašnji premijer Zoran Milanović, a prije tri godine Grabar Kitarović i Plenković kao premijer produžili su to povjerenje, tj. mandat, “ali u sadašnjoj situaciji nema prostora da on ostane na toj dužnosti”.

Postupak razrješenja ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije pokrenuo je prije nekoliko dana predsjednik Republike Zoran Milanović sukladno Zakonu nakon što je dobio izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost o izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru VSOA od 19. ovog mjeseca.

”Zbog opsega i težine povreda navedenih u Izvješću, predsjednik Republike smatra kako ravnatelj VSOA kao odgovorna osoba za funkcioniranje Agencije ne može više obavljati tu dužnost”, objavio je Ured predsjednika RH.

U domaćem javnom prostoru zaredale su informacije o špijunskom skandalu koji je prijavljen Državnom odvjetništvu RH. Pozivajući se na neimenovane izvore, mediji navode da je veći broj zaposlenika VSOA pronevjerio više od dva milijuna državnog novca lažirajući troškove i nenamjenski trošeći iznose koje su dobivali za službene zadatke u Libanonu, Poljskoj i Litvi.

Loši odnosi

Vojni špijuni, kako ih se kolokvijalno naziva, kako se neslužbeno tvrdi, pronevjerili su sredstva namijenjena za službena putovanja, a radi se, kako se tvrdi, o dnevnicama koje su pripadnici Agencije koristili prilikom odlaska u posjet misijama gdje su boravili hrvatski vojnici. U dijelu medija tvrdi se da ovaj veliki financijski skandal potresa VSOA već mjesecima, ali ga se, navodno, nastojalo zataškati.

Citiraju se anonimni izvori koji govore o lošim međuljudskim odnosima u ovoj agenciji i borbi za prevlast. U istom kontekstu podsjeća se na to da su bivši ravnatelj VSOA Darko Grdić i njegov zamjenik Ognjen Preost pravomoćno osuđeni na po dvije godine i 10 mjeseci zatvora zbog optužbi da su od 2009. do 2012. otuđili gotovo pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima.

Podijeli ovaj članak