Mlada reprezentacija Hrvatske plasirala se na Evropsko prvenstvo nakon penal završnice

1 min. čitanja

Mlada fudbalska reprezentacija Hrvatske plasirala se na Evropsko prvenstvo nakon penal završnice baraža protiv Danske. Prvi meč Hrvatska je dobila sa 2:1, večeras je revanš okončan trijumfom Danske od 2:1, a onda je Hrvatska nakon šest serija penala slavila sa 5:4 i prošla dalje.

Danci su bili bolji u ranoj fazi večerašnjeg meča, a pogocima Matthew O‘Reillyja iz 10. i Mortena Frendrupa iz 19. minute vodili su sa 2:0. Povratak Hrvatske u meč donio je pogodak Igora Matanovića u 84. minuti. Ovim golom Hrvati su izborili produžetke.

U dodatnih pola sata fudbala golova nije bilo, pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca. Danci su promašili penal u četvrtoj seriji, kada je neprecizan bio Thomas Kristensen, a Hrvatska je u istoj seriji bila neprecizna. Tačnije, promašio je Igor Matanović.

U šestoj seriji, za Dansku promašuje Mathias Ross, dok je za Hrvatsku bio precizan Marco Pašalić, te je susjedna zemlja izborila učešće na Evropskom prvenstvu.

Fudbaler Zrinjskog Niko Janković član je hrvatske reprezentacije do 21 godine, ali nije imao priliku za nastup u dvomeču baraža.

Podijeli ovaj članak