Slijedi li “pakao na terenu”? – Vučić isfrustriran nakon sastanka u Briselu: Nismo uspjeli, albanska strana nije prihvatila ništa!

2 min. čitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti sastali su se danas u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine zbog krize nastale zbog registarskih tablica na Kosovu, a sastanak izgleda nije urodio plodom.

Vučić je nakon sastanka sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Josepom Borellom izjavio da nisu uspjeli da postignu apsolutno nikakav dogovor.

– Srpska strana je bila potpuno konstruktivna i deset puta menjane tekstove smo prihvatali, ali albanska strana nije prihvatila ništa, ni jednog sekunda nije želela da prihvati ništa, uvek bi dodavali nešto što je bilo jasno da nije moguće – rekao je Vučić za srbijanske medije, javlja Anadolija.

Najavio je da će se večeras ili sutra obratiti građanima Srbije navodeći da slijede besane noći i mnogo teških dana.

– Poslušaćemo ono što će biti saveti i zahtevi visokog predstavnika. On je tražio da oni ne primenjuju kazne, da mi ne izdajemo nove tablice KM, što smo rekli da je sve uredu tako da ćemo mi to poštovati – kazao je Vučić i dodao da će se vidjeti šta će raditi druga strana.

Istakao je da misli da je jasno svima u Evropskoj uniji i svima u svijetu ko je bio konstruktivan, ko je želio dogovor, ko je želio očuvanje mira i stabilnosti, a ko ne.

Dodao je da su jedino insistirali o nečemu u budućnosti, a to je da moraju da se poštuju dogovori koji su potpisani dodajući da je to ono što je sve vrijeme kamen spoticanja.

Poručio je Srbima na Kosovu da će biti uz njih i da će njihova država uvijek biti uz njih.

Borrell se u Briselu prvo sastao s Kurtijem, pa s Vučićem, a nakon odvojenih susreta uslijedio je zajednički, trilateralni sastanak između EU-a, Srbije i Kosova. Osim Borrella, EU predstavlja i specijalni predstavnik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

Podsjetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jučer da “ako sutra ne dođe do dogovora, može nastati pakao na terenu”.

Podijeli ovaj članak