Skandalozne izjave advokata iz Srbije: Kad muž ubije ženu, to nije tako teško ubistvo, nije to teško braniti

4 min. čitanja

Narodni poslanik i advokat Svetozar Vujačić je tokom gostovanja u jutarnjem programu, na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću, izjavio je „Kad muž ubije ženu, to nije tako teško ubistvo. Nije to tako teško braniti. Retko sam branio kad muž ubije ženu jer je to lako ubistvo onda to nije interesantno ni braniti jer je lako odbraniti. A kad žena ubije muža onda je to teško ubistvo.“ 

Vujačić koji čak 42 godine radi krivične predmete izneo je u jutarnjem programu na “Hepi” televiziji svoje iskustvo iz sudskih procesa koje je izazvalo veliku pažnju na društvenim mrežama, prenosi Blic.

– Ja za 42 godine advokature, isključivo sam radio krivične predmete, najjače, mislim zverska ubistva, otac ubio sina, brat brata i tako dalje… Retko sam branio kad muž ubije ženu jer je to lako ubistvo onda to nije interesantno ni braniti jer je lako odbraniti. A kad žena ubije muža onda je to teško ubistvo – rekao je advokat Svetozar Vujačić.

Voditelj jutarnjeg programa na “Hepi tv-u” u nevjerici je tražio da mu Vujačić pojasni tu izjavu, te je ponovio:

“Kad muž ubije ženu, to nije tako teško ubistvo, nije to tako teško braniti. To se lakše brani nego kad žena ubije muža. Ima milion motiva zašto je on nju ubio, razumete, primera radi. Malo karikiram, ali ima tu mnogo istine”.

Zbog te izjave “Blic” je pozvao Vujačića kako bi dodatno objasnio razliku u težini odbrane ubistva muža u odnosu na ubistvo žene u Srbiji i kako je uopšte moguće da takva razlika postoji.

– Generalno, u našem društvu slabije se osuđuje muškarac koji ubije suprugu, nego žena koja ubije muža. Po pravilu, muškarci dobijaju znatno manje kazne nego žene za ubistvo bračnog para. To odgovorno mogu da kažem pošto 42 godine radim krivične predmete – otkriva Vujačić.

Najčešče ubijaju žene zbog nevere​

Kako kaže, muškarci najčešće ubijaju ženu zbog nevere ili prevare.

– Naš mentalitet je i dalje balkanski pogotovo u ruralnim sredinama gde se svaka žena koja prevari muža odmah naziva pogrdnim imenima i doživljava kao prostitutka. Dok, s druge strane, muškarac koji vara ženu ima epitet “Don Žuana”. Šta više muškarac koji vara ženu često se i sam hvali šta radi – objašnjava Vujačić.


image

– Generalno, u našem društvu slabije se osuđuje muškarac koji ubije suprugu, nego žena koja ubije muža, rekao je

On kaže da su ubistva zbog nevere ili prevare obično takozvana laka ili ubistva u afektu.

– Muž reaguje u afektu kada otkrije da ga žena vara i ubije je. Iako neverstvo ili prevara nisu ni prekršaj vešt advokat u slučaj ubistva može da uvede krivicu žene kako bi objasnio da se ubistvo nije desilo iz čista mira. U mnogim slučajevima sud nađe taj razlog koji možda i nije objektivan kako bi umanjio kaznu ubici – priča Vujačić.

Muškarci najčešće dobijaju 8 do 12 godina zatvora​

Iskusni advokat tvrdi da muškarci za ubistvo žene ne dobijaju u proseku velike zatvorske kazne.

Najčešće je to od 8 do 12 godina zatvora, a to zavisi i od toga da li je prethodno bio već osuđivan, da li je bio nasilan, da li je pretio žrtvi – otkriva Vujačić.

Ako su ubistva zbog neverstva ili prevare “laka”, šta su onda “teška ubistva”?

– Teška ubistva su ubistva iz niskih strasti. Recimo, ako muž ubije ženu zato što je htela da mu proda imovinu ili kada žena ubije muža da bi mu pretela imovinu – kaže Vujačić.


Podijeli ovaj članak