“Sanjam Bihać i Bosnu” – Postignut dogovor o kretanju građana bez viza: Bošnjaci sa Kosova raduju se putu u BiH

5 min. čitanja

Nevzeta Imami iz Prizrena (Kosovo) bi nakon dve decenije mogla da posjeti rodni Bihać u Bosni i Hercegovini, nakon što su šefovi diplomatija zemalja Zapadnog Balkana najavili kretanje samo sa ličnim kartama.

Bosna i Hercegovina je, osim Srbije, jedina zemlja u regionu koja ne priznaje nezavisnost Kosova, ali priznaje pasoš kao važeći dokument. Tako je građanima Kosova za ulazak u Bosnu i Hercegovinu do sada bila potrebna viza, a od 2014. isto važi i za građane BiH koji žele da putuju na Kosovo, jer su tada uvedene recipročne mjere na vizni režim.

Do sada su se oni koji žive na Kosovu, a imaju porodicu u BiH, i obrnuto, suočavali sa problemima prilikom dobijanja vize, a bilo je slučajeva kada svojim najbližima nisu mogli ni posljednji pozdrav da upute.

Takvo iskustvo je za RSE podijelila Nevzeta Imami, profesorka bosanskog jezika pred penzijom u Prizrenu.

Naime, niko od članova porodice iz BiH nije mogao da dođe na Kosovo kada joj je majka preminula prije dvije godine, koja je bila rodom iz Bihaća. Ona sama od 2000. godine nije bila u Bihaću, koji se nalazi na severozapadu Bosne i Hercegovine. Jedan od razloga je vizni režim, koji je do sada bio na snazi.

“Sanjam da sam u Bosni i Bihaću, gde sam odlazila kao dete kod ujaka”, kaže Imami za RSE.

Arifka Ljatifi je pjesnikinja iz Prizrena, ali u Sarajevu ima bližu rodbinu, koju nije mogla da posjećuje sa kosovskim dokumentima.

Zato je 2019. izvadila lična dokumenta koja izdaju organi Srbije i tako otišla u Sarajevo na pjesničke susrete. Tada je iskoristila priliku da se sretne i sa rodbinom.

“Zaista je delovalo ponižavajuće kada sam odlazila u jednu od ambasada BiH u regionu i odbili bi me. Imam srpsku ličnu kartu, ali će mi, svakako, sa kosovskom biti draže da slobodno putujem. Prvo ću posetiti Sarajevo”, kaže ona.

I za Idriza Muratija iz Nebregošta kod Prizrena je ukidanje viznog režima sa BiH “odlična vijest”.

“Raduje me da ċe uskoro doći do slobode kretanja i ukidanja viza između Kosova i BiH. Za mene je to najbolja vest u poslednjih ni sam ne znam koliko godina… Prvo idem u šeher Sarajevo, pa Mostar”, navodi Murati.

“Kraj agonije”

Takođe Muharrem Zejnullahu, predsednik Zajednice Albanaca u Bosni i Hercegovini i bivši prvi ambasador BiH u Albaniji, se nada da će uskoro biti završena “agonija”, koja se odnosi na vizni režim između dvije zemlje.

On podvlači da se Albanci koji žive u BiH suočavaju sa “nepremostivim problemima” kada žele da odu na Kosovo.

“I ljudi koji su izgubili svoje najmilije, članove obitelji u Bosni i Hercegovini nisu bili u mogućnosti da odu na mezar svoje dece. Evo sada će se stvoriti ta perspektiva, ja se nadam”, poručuje Zejnullahu.

On ukazuje da je na Kosovu prije ratnih dešavanja 90-ih godina bilo puno studenata iz BiH, te se nada da će ponovo biti obnovljena saradnja u oblasti obrazovanja.

Šta je dogovoreno?

Generalna sekretarka Regionalnog savjeta za saradnju (RCC) Maljinda Bregu, rekla je 21. oktobra da su Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo postigle dogovor o kretanju građana bez viza.

Osim ovog sporazuma o slobodi kretanja, odobrena su još dva – o priznavanju visokoobrazovnih kvalifikacija i priznanju stručnih kvalifikacija doktora, stomatologa i arhitekata – koji bi trebali da budu potpisani 3. novembra u okviru Berlinskog procesa

“Sporazumom o putovanju sa ličnom kartom na Zapadnom Balkanu ruši se poslednji preostali vizni zid u regionu”, rekla je Bregu nakon ovog u okviru Berlinskog procesa.

Takozvani Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je Vlada Njemačke inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana konferencija o Zapadnom Balkanu. Njegov cilj je jačanje saradnje Evropske unije sa Zapadnim Balkanom, kooperacije unutar regiona i ubrzanje njegove integracije u EU, piše RSE.

Podijeli ovaj članak