Samit o Ukrajini u Džedi bez konkretnih rješenja

3 min. čitanja

Saudijska Arabija je, nastojeći da stekne globalni utjecaj, bila je u subotu domaćin sastanka o Ukrajini na kojem su se predviđali “ne laki” razgovori, po riječima predstavnika Kijeva koji smatra da Rijad ističe ulogu sila bliskih Moskvi.

Sastanak koji je počeo popodne 5. augusta u Džedi, na obali Crvenog mora, završen je u subotu uvečer poslije višesatnih govora delegacija i dugačke diskusije iza zatvorenih vrata, rekli su učesnici, prenosi AFP.

Kao što se i očekivalo, završna deklaracija nije izdata, ali je jedan evropski izvor izvjestio o zajedničkom stavu o ključnim tačkama, posebno o poštovanju ukrajinskog “teritorijalnog integriteta i suvereniteta” koji mora biti “u srcu svakog mirovnog sporazuma”.

Po riječima diplomata, sastanak je trebalo da okupi skoro četrdeset zemalja, izuzev Rusije, a Kijev je bio pokretač tih razgovora koji su vođeni u Džedi, na obali Crvenog mora.

Blizak i Moskvi i Washingtonu, Rajad je posebno želio da na skupu ugosti Brazil, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, nove svjetske sile i članice grupe koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika (BRIKS), a koje, za razliku od Zapada, nisu stale na stranu Ukrajine, a ipak ne podržavaju ni rusku invaziju pokrenutu februara 2022.

– Kina je aktivno učestvovala i bila je pozitivna u pogledu ideje o novom sastanku – rekao je evropski izvor poslije sastanka.

– Međusobno se približavaju napori da se stvore uslovi za valjane pregovore (…) Da li današnji sastanak stvara ove uvjete? Očigledno ne. To je dugoročan napor – izjavio je francuski diplomatski izvor.

Međutim, Brazil je u subotu rekao da “svaki pravi pregovori moraju uključiti sve strane”, uključujući i Rusiju, rekao je Selso Amorim, savjetnik brazilskog predsjednika Lule da Silve, koji je učestvovao na sastanku.

U govoru u subotu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je ukrajinska delegacija iznijela svoj mirovni plan u deset tačaka, koji predviđa potpuno povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije.

– Razgovori nisu laki, ali istina je na našoj strani – rekao je Andrij Jermak, šef administracije ukrajinskog predsjednika koji je predstavljao svoju zemlju u Džedi.

– Imamo mnogo neslaganja i čuli smo mnogo gledišta – dodao je on u televizijskom intervjuu.

Kritikovana od Zapada zbog odbijanja da osudi Rusiju, Kina je poslala svog izaslanika za Ukrajinu Lija Huija u Džedu i rekla da je odlučna da doprinese “političkom rješavanju ukrajinske krize”.

Sa zapadne strane, Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Joea Bidena, predvodio je američku delegaciju u Džedi.

Pariz je predstavljao Emanuel Bonne, diplomatski savjetnik predsjednika Emmanuela Macrona.

U UN-u, Saudijska Arabija je podržala rezolucije kojima se osuđuje ruska invazija, kao i ruska aneksija teritorija u istočnoj Ukrajini, javlja Radio Slobodna Evropa.

Podijeli ovaj članak