SAD stavile Aleksandra Vulina na crnu listu

4 min. ─Źitanja

Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD-a (OFAC) danas je stavio Aleksandra Vulina, šefa Sigurnosno-obavještajne agencije Srbije, na crnu listu.

Kako navode, sankcionisanje Vulina nagla┼íava odlu─Źnost SAD da pozovu na odgovornost one koji su uklju─Źeni u korumpirane poslove koji promi─Źu vlastite politi─Źke programe i li─Źne interese nau┼ítrb mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

– Sankcioniran je na osnovu Izvr┼ínog naloga (E.O.) 14033. Odre─Ĺivanje Aleksandra Vulina nagla┼íava odlu─Źnost Sjedinjenih Dr┼żava da pozovu na odgovornost one koji su anga┼żovani u korumpiranim poslovimai┬á koji unapre─Ĺuju sopstvene politi─Źke agende i li─Źne interese nau┼ítrb mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Ovi koruptivni poslovi olak┼íavaju ruske zlonamjerne aktivnosti u Srbiji i regionu – pi┼íe u obavijesti.

– Ministarstvo ne─çe oklijevati da cilja na aktere koji zloupotrebljavaju svoje polo┼żaje za li─Źnu korist, istovremeno potkopavaju─çi efektivnu i demokratsku upravu na Zapadnom Balkanu – rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavje┼ítajnu slu┼żbu, Brian E. Nelson.

– Dana┼ínjem akcijom Aleksandar Vulin se poziva na odgovornost za svoja koruptivna i destabilizuju─ça djela koja su tako─Ĺer omogu─çila ruske zlonamjerne aktivnosti u regionu – dodaje se.

Dato je i obrazlo┼żenje u kojem se navodi da je Vulin “umije┼ían u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije”.

– Vulin je zadr┼żao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oru┼żjem Slobodanom Te┼íi─çem koji je ozna─Źen od strane SAD-a, poma┼żu─çi da se Te┼íi─çeve ilegalne po┼íiljke oru┼żja slobodno kre─çu preko granica Srbije.

Vulinovi postupci su unaprijedili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji. Ova djela uklju─Źuju kori┼ítenje njegovog ovla┼ítenja za li─Źnu korist, uklju─Źuju─çi umije┼íanost u lanac trgovine drogom. Iskoristio je svoje javne pozicije da podr┼żi Rusiju, olak┼íavaju─çi ruske zlonamjerne aktivnosti koje degradiraju sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana i pru┼żaju─çi Rusiji platformu za daljnji uticaj u regionu. Vulin je direktor Sigurnosno-obavje┼ítajne agencije Srbije, a ranije je bio ministar odbrane i ministar unutra┼ínjih poslova. Ove institucije nisu mete ovih sankcija.

OFAC imenuje Vulina na osnovu E.O. 14033 za odgovornost ili sau─Źesni┼ítvo u korupciji vezanoj za zapadni Balkan, uklju─Źuju─çi korupciju od strane, u ime ili na drugi na─Źin povezanu sa vladom na zapadnom Balkanu, ili za sada┼ínjeg ili biv┼íeg vladinog slu┼żbenika, ili direktno ili indirektno uklju─Źeno u nju na bilo kom nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao ┼íto je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi li─Źne koristi ili politi─Źkih ciljeva, ili podmi─çivanje – navedeno je u obrazlo┼żenju.

Date su i implikacije sankcija.

– Kao rezultat dana┼ínje akcije, sva imovina i interesi u imovini Vulina koja se nalazi u Sjedinjenim Dr┼żavama ili u posjedu ili kontroli ameri─Źkih osoba su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasni┼ítvu, direktno ili indirektno, pojedina─Źno ili u zbiru, 50 posto ili vi┼íe od strane jedne ili vi┼íe blokiranih osoba. Sve transakcije ameri─Źkih osoba unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Dr┼żava koje uklju─Źuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini odre─Ĺenih ili na drugi na─Źin blokiranih osoba su zabranjene osim ako nisu odobrene op─çom ili posebnom licencom izdanom od strane OFAC-a ili izuzete. Zabrane uklju─Źuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pru┼żanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pru┼żanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.

Osim toga, finansijske institucije i druga lica koja se bave odre─Ĺenim transakcijama ili aktivnostima sa ka┼żnjenim licem mogu se izlo┼żiti sankcijama ili biti predmet izvr┼íne radnje – navedeno je.

Podijeli ovaj ─Źlanak