Ša će Rusi reći na ovo / Admiral Rob Bauer: NATO i Srbija su bliski partneri

3 min. čitanja

Admiral Rob Bauer, predsjedavajući Vojnog komiteta NATO u Bruxellesu, neposredno pred svoju prvu posjetu Beogradu, kaže da su “NATO i Srbija bliski partneri” i da će “NATO i Srbija nastaviti da rade zajedno na jačanju sposobnosti njenih Oružanih snaga“.

U ekskluzivnom intervjuu za portal Savjeta za strateške politike (CfSP), admiral je naveo da NATO i Srbija tokom prethodnih 16 godina, kontinuirano razvijaju blisko i obostrano korisno partnerstvo.

– NATO u potpunosti poštuje proklamovanu politiku vojne neutralnosti Srbije. Mi čvrsto podržavamo suvereno pravo svake zemlje da bira sopstveni put, bez veta ili miješanja trećih strana.

U svojoj prvoj posjeti Beogradu, admiral Bauer je naglasio strateški značaj Zapadnog Balkana za NATO jer predstavlja region od ključnog značaja za mir i stabilnost u Evropi. Zato će nastaviti da podstiču politički dijalog, praktičnu saradnju i reforme u brojnim oblastima.

– Naše politike na Zapadnom Balkanu imaju za cilj jačanje stabilnosti i unapređenje saradnje, što je od koristi i za cjelokupnu evroatlantsku porodicu.

Admiral Bauer navodi da su ministri odbrana članica NATO-a prije dvije sedmice još jednom potvrdili kontinuitet podrške NATO-a misiji KFOR i njenom zadatku da održava sigurno i bezbjedno okruženje za sve ljude na Kosovu, u skladu sa njenim mandatom UN.

– Pored toga, nekoliko članica NATO-a je najavilo da će povećati nivo podrške misiji KFOR. To je jasan znak naše trajne posvećenosti.

Govoreći o partnerstvu NATO i EU, Bauer ističe bliskost saradnje koja je jača nego ikad ranije.

– Trenutno 93 procenta građana EU žive u nekoj od zemalja NATO-a. Nakon što se Švedska i Finska pridruže savezu, taj broj će porasti na 96 procenata. Stoga, zaista ima smisla da NATO i EU veoma blisko sarađuju.

Cyber prijetnje postaju globalni izazov, a razvoj cyjber otpornosti imperativ. Admiral Bauer smatra da je saradnja u toj oblasti presudna.

– Ohrabrujemo Srbiju da dalje unapređuje svoje sposobnosti cyjber odbrane kroz saradnju npr. sa NATO centrom izvrsnosti za kooperativnu cyber odbranu i NATO centrom za odgovor na računarske incidente. Kroz razmjenu najboljih praksi i učešće npr. u NATO vježbama za cyber odbranu, zajedno možemo ojačati cyber odbranu Srbije, rekao je admiral u svom intervjuu za CfSP.

Podijeli ovaj članak