Rusija bombardovala Pokrovsk, osmero mrtvih, druga raketa ubila one koje su spašavali žrtve prve

2 min. čitanja

Ruske rakete sinoć su dva puta pogodile centar ukrajinskog Pokrovska, ubivši osam ljudi, uključujući pet civila, saopćio je regionalni guverner Pavlo Kirilenko, dok je u regiji Harkov od ruskih napada poginulo dvoje ljudi.

Drugi projektil doletio je 40 minuta nakon prvog, pri čemu je ubio i povrijedio one koji su prvi reagirali nakon prve eksplozije, rekli su svjedoci napada Reutersovom snimatelju.

Russians launched 2 rocket strikes on Pokrovsk (Donetsk region), hitting the living civil multi-storey building. Casualties reportedhttps://t.co/8SZ1zdO6VT#RussiaIsATerroristState pic.twitter.com/gSBSz7kxHe

— Ukrainska Pravda in English (@pravda_eng) August 7, 2023

Među poginulima su dva spasioca i jedna vojna osoba, ranjeno je devet policajaca i jedna vojna osoba, ali većina od 31 povrijeđenog bili su civili, uključujući člana lokalnog gradskog vijeća, objavili su ukrajinski dužnosnici.

Pokrovsk je grad pod kontrolom Ukrajine u blizini linije fronta, a na snimcima se vidi kako spasioci prolaze kroz ruševine, olupinu automobila i stambenu zgradu s razvaljenim balkonima.

Imagine it was your city…#Pokrovsk #Ukraine #RussiaIsATerroristState #RussianWarCrimes #RussiaUkraineWar #Russia #StopRussia https://t.co/6Z8P88euzI pic.twitter.com/0WEoezOoYz

— Natalka (@NatalkaKyiv) August 8, 2023

Šef ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak izvijestio je o još dvije civilne žrtve ruskih napada u selu Kruhljakivka u regiji Harkov. Poginuli su 45-godišnja žena i muškarac star oko 60 godina, a pet ljudi je povrijeđeno, rekao je regionalni guverner Harkova Oleh Sinehubov.

Podijeli ovaj članak