Putin se sastao i razgovarao sa čelnikom Wagnera Prigožinom i njegovim komandantima

2 min. čitanja

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se s Jevgenijem Prigožinom, čelnikom Wagner grupe, i njegovim komandantima samo nekoliko dana nakon “pobune” te paravojne grupe.

– Predsjednik je imao takav sastanak. Na njega je pozvao 35 ljudi, sve komandante odreda i rukovodstvo čete, uključujući i samog Prigožina – rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na brifingu u Moskvi.

Ističući kako je sastanak održan 29. juna i kako je trajao tri sata, Peskov je dodao da je Putin dao procjenu akcija Wagnera na frontu tokom “specijalne vojne operacije u Ukrajini” i također dao svoju procjenu događaja od 24. juna.

– Putin je saslušao objašnjenja Wagnerovih komandanata i ponudio im dalje opcije za angažovanje i dalju borbenu upotrebu… Sami komandanti su iznijeli svoju verziju onoga što se dogodilo – rekao je Peskov.

Peskov je također rekao da su komandanti podržavali Putina i da su izrazili spremnost da nastave da se bore za domovinu, dodajući da je to sve što može da kaže o sastanku.

Prigožin je 24. juna optužio rusko Ministarstvo odbrane da je napalo njene borce, te je proglasio “Marš pravde” i krenuo prema Moskvi.

Ruska federalna služba sigurnosti označila je akciju Wagner grupe oružanom pobunom i pokrenula krivični postupak protiv Prigožina, dok je predsjednik Vladimir Putin pobunu nazvao činom izdaje.

Prigožin se, međutim, kasnije vratio “kako bi izbjegao krvoproliće” i od tada se navodno preselio u rusku saveznicu Bjelorusiju prema dogovoru koji je posredovao tamošnji predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Podijeli ovaj članak