Premijer Nizozemske i vlada podnijeli ostavku zbog spora oko imigracione politike

1 min. ─Źitanja

Nizozemski premijer Mark Rutte najavio je u petak ostavku vlade nakon ┼íto se ─Źetverostrana─Źka koalicija raspala zbog neslaganja oko imigracione politike.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka koalicionih stranaka o pooštravanju imigracione politike, Rutte je rekao da su nesuglasice nepomirljive.

On je rekao da ─çe odmah podnijeti ostavku Vlade kralju Willem-Alexanderu. Dodao je da ─çe zvani─Źnici prvo pokrenuti proces izbora i da ─çe njegova vlada ostati na funkciji kao privremena administracija do izbora.

Neki opozicioni zastupnici izrazili su zadovoljstvo i pozvali na što skorije izbore za donji dom parlamenta sa 150 mjesta.

Nizozemski premijer s najdu┼żim sta┼żom objavio je ovu odluku nekoliko sati nakon izvje┼ítaja o raspadu vladaju─çe koalicije koja nije uspjela posti─çi dogovor o tome kako postupati sa tra┼żiocima azila koji ulaze u zemlju.

Nakon vi┼íednevnih razgovora izme─Ĺu klju─Źnih ─Źlanova kabineta predvo─Ĺenih Rutteom, dogovor nije postignut i vladaju─ça koalicija je propala, izvijestio je ranije NL Times, pozivaju─çi se na izvor “blizak pregovorima”.

Kolapsom je okon─Źan ─Źetvrti mandat Rutteovog kabineta koji je inaugurisan 1. oktobra pro┼íle godine.

Podijeli ovaj ─Źlanak