Potraga za podmornicom još traje: Sonari su čuli lupanje, posada ima kisika još do petka

2 min. čitanja

Potražne ekipe koje tragaju za nestalom podmornicom Titan čule su “zvukove lupanja” te da su se zvukovi pojavljivali u 30-minutnim intervalima, piše The Guardian.

Časopis Rolling Stone prvi je donio vijest o lupanju, a o njemu je nakon njega izvijestio i CNN.

Oba medija pozvala su se na memorandum koji su sastavili radnici američke države.

U memorandumu ne piše kada se u utorak čulo lupanje, a ni koliko je dugo ono trajalo. Međutim, piše da se moglo čuti te da su ga sonari registrirali četiri sata nakon što je prvi puta zabilježeno.

CNN je kasnije u utorak izvijestio da je u novom memorandumu spomenuto da su registrirane “dodatne akustične povratne informacije” te da će one pomoći pri “vektoriranju površinskih resursa”.

Uz to, te akustične informacije nagovještavaju da još postoji nada da će potražne ekipe locirati preživjele.

VEZANI TEKST – U podmornici koja je išla do potopljenog broda Titanic ima kisika za manje od 70 sati

The New York Times je u utorak objavio pismo koje su napisali vodeći ljudi iz industrije podvodnih plovila, a u kojem stoji da je razvoj Titana obuzet mogućim “katastrofalnim” problemima. Pismo je adresirano na Stocktona Rusha – stvaratelja Titana, glavnog izvršnog direktora kompanije OceanGate i jednog od pet članova posade nestale podmornice.

Predsjednik Kluba Istraživača Richard Garriott, multidisciplinarnog profesionalnog društva koje promovira sigurna istraživanja, rekao je da ima nade da će spasilačka misija biti uspješna.

– Sudeći po podacima s terena, razumijemo da je moguće da su na mjestu nestanka podmornice detektirani znakovi života – rekao je Garriott.

Procjenjuje se da podmornica ima manje od 30 sati kisika, što znači do petka.

Podijeli ovaj članak