Posljednji put je danas držala svoje dijete: Majka ubijenog trogodišnjeg Palestinca pozvala na pravdu

3 min. čitanja

Majka palestinskog mališana koji je preminuo od zadobijenih rana nakon što su izraelski vojnici prošle sedmice otvorili vatru na njega pozvala je na pravdu u utorak dok je prisustvovala njegovoj sahrani na okupiranoj Zapadnoj obali.

VEZANI TEKST – Izraelski vojnici upucali trogodišnjeg Palestinca, dječak preminuo u bolnici

Marširajući s desecima ožalošćenih, Marwa al-Tamimi je posljednji put držala svoje dijete, a njegovo lice je stajalo među njenim dlanovima dok se naginjala da ga poljubi u čelo.

– Želim pravdu za mog sina i da svaka osoba koja je pucala na mog muža i sina odgovara – rekla je ona.

Mohammad, za koga je njegova majka rekla da je prije nekoliko mjeseci dočekao svoj treći rođendan, podlegao je u ponedjeljak prostrelnoj rani na glavi nakon što su se on i njegov otac našli pod izraelskom vatrom u blizini svoje kuće dok su se vozili u posjetu rodbini.

Haitham al-Tamimi, otac, pogođen je u rame.

– Kada sam otišla da provjerim svog sina, rekla sam (vojnicima) da mi je sin ubijen. Rekli su ‘odmaknite se ili ćemo pucati – kazala je majka, koja nije bila u automobilu, za Reuters.

U saopćenju nakon incidenta, izraelska vojska (IDF) navela je da su vojnici odgovorili bojevom municijom na pucnje koje su napadači ispalili prema jevrejskom naselju, a dvojica Palestinaca, među kojima i jedno dijete, su ranjeni.

– IDF žali zbog štete nanesene neborcima i predana je da učini sve što je u njenoj moći da spriječi takve incidente – navodi se u saopćenju.

Prema palestinskom uredu Međunarodne obrane djece (DCIP), Al-Tamimi je bio jedan od 27 palestinskih maloljetnika ubijenih kao rezultat aktivnosti izraelske vojske i doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi od januara.

Troje izraelskih maloljetnika ubijeno je u istom periodu, sudeći po izraelskim podacima.

– Bez odgovornosti, izraelski zločini nad našim narodom i djecom nastavit će se nesmanjenom količinom – napisao je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh u tweetu u utorak.

Američki ured za palestinska pitanja pozvao je Izrael “da procijeni svaku upotrebu smrtonosne sile koja uključuje civilne žrtve”.

Američki apel nalik je izjavama delegacije EU za Palestince i posrednika Ujedinjenih nacija za bliskoistočni mirovni proces u kojima se Izrael poziva da se smatra odgovornim za Al-Tamimijevu smrt, prenosi Reuters.

Podijeli ovaj članak