Poruka Sjevernoj Koreji i Kimu – U Južnu Koreju uplovio moćni američki nosač aviona

2 min. čitanja

Američki nosač aviona pristao je u Južnoj Koreji prvi put u četiri godine i pridružio se ostalim ratnim brodovima u demonstraciji sile kojom se šalje poruka Sjevernoj Koreji. Američki ratni brod Ronald Reagan i ostali brodovi iz udarne skupine pristali su u pomorsku bazu u Busanu, lučkom gradu na jugu zemlje.

Njihov dolazak predstavlja najveće raspoređivanje ratnih brodova u tom području. Radi se o snaženju “strateških kapaciteta” u tom području kao sredstvu odvraćanja koje je usmjereno na komunističku Sjevernu Koreju, tj. očuvanju regionalne sigurnosti, javila je Hina. 

Zapovjednik udarne grupe admiral Michael Donnely rekao je da se radi o jačanju odnosa s južnokorejskim saveznicima i interoperabilnosti između dviju ratnih mornarica, dodavši da “slanje poruka ostavlja diplomatima”.

“Za nas je ovo prilika da vježbamo taktike i operacije”, rekao je Donnelly.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol, na dužnosti od svibnja 2022., zagovara zajedničke vojne manevre s SAD-om i druge demonstracije vojne moći kao upozorenje Sjevernoj Koreji koja je ove godine izvela rekordni broj testiranja raketa.

Pjongjang odbija obustaviti razvoj svog nuklearnog programa i projektila. Analitičari tvrde da bi Pjongjang mogao ponovo početi s testiranjem nuklearnog oružja, prvi put od 2017.

Ovo je prvo uplovljavanje američkog nosača zrakoplova u Južnu Koreju od 2018. Od tada je bio smanjen broj zajedničkih vojnih vježbi, a pojačane su bile diplomatske aktivnosti vezane uz Sjevernu Koreju, no pregovori s Pjongjangom su i dalje na mrtvoj tački. 

Sada se postavlja pitanje koja bi bila uloga 28.500 američkih vojnika raspoređenih u Južnoj Koreji ako izbije sukob oko Tajvana.

Podijeli ovaj članak