Paljenjem svijeća i instalacijom “Majčina marama” odata počast žrtvama genocida u Srebrenici

2 min. čitanja

Nekoliko desetina građana upalilo je večeras svijeće na fontani pored kabineta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na Andrićevom Vijencu čime su obilježili 28. godišnjicu od genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, javlja Anadolija.

Građani su upalili svijeće sa željom da iskažu empatiju i solidarnost sa preživjelima i porodicama žrtava.

Komemorativnom akcijom građani su željeli da pošalju poruku o tome koliko je važno iskazivati poštovanje prema žrtvama genocida, koliko djelima toliko i javnim govorom, jer je to jedini način da se stvore uvjeti u kojima se takav zločin više nikada neće ponoviti.

 

Pored paljenja svijeća, na skupu je prikazana umjetnička instalacija “Majčina marama”, u kojoj su simbolično vezivane marame jedna za drugu.

Ta instalacija posvećena je ženama koje su izgubile članove porodice u genocidu u Srebrenici i njihovoj borbi da odgovorni budu privedeni pravdi.

“Majčinu maramu” kreirali su Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja i Memorijalnim centrom Srebrenica.

 

– Marame i šalove srebreničke majke, sestre i supruge, ali i ostale žene širom Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta, koriste u svakodnevnom životu, a srebreničke majke i prilikom molitvi i pomena svojim najbližima – naveli su organizatori.

Među građanima koji su upalili svijeće bili su i poslanici srbijanskih proevropskih partija.

Skup su osiguravale jake policijske snage, nekoliko desetina uniformisanih i policajaca u civilu.

Podijeli ovaj članak