Ovo je sadržaj pisma kojeg su evropski lideri poslali Vučiću i Kurtiju: Hoće li Srbija priznati Kosovo?

2 min. čitanja

Zajedničko pismo talijanske premijerke Giorgie Meloni, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza upućeno Aleksandru Vučiću i Albinu Kurtiju, objavljeno je na društvenim mrežama.

Evropska trojka u svom pismu pozdravila je izjave kosovskog premijera koji je rekao da je spreman prihvatiti evropski prijedlog kao “Osnovni sporazum”.

– Vjerujemo da je sada važno uspostaviti put ka naprijed sa ciljem zaključivanja ovog ugovora kako bi se osigurala njegova implementacija na temelju teksta o kojem se slažete, navodi se u pismu.

Naglasili su da je Evropsko vijeće 9. februara dalo podršku ovom sporazumu i u isto vrijeme pozvalo Srbiju i Kosovo da implementiraju, u potpunosti i bezuslovno, obaveze na koje su pristali u sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

- Oglas -

Među njima je navedena i organizacija “Zajednice opština sa srpskom većinom”.

– Koraci ka implementaciji koji su ispred nas trebaju odražavati taj politički pristup. Radujemo se da će se o ovome razgovarati na sastanku u Briselu 27. februara, istaknuto je u pismu.

Kurti i Vučić će, podsjećamo, sutra u Briselu održati sastanak u okviru dijaloga Kosovo-Srbija posredstvom EU, a glavna i jedina tema razgovora biće prihvatanje navedenog sporazuma. Ukoliko se to desi, Srbija bi defakto priznala Kosovo.


Podijeli ovaj članak