Osmani: Erdogan može da ubijedi Vučića da Srbija prizna Kosovo…

2 min. čitanja

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da vjeruje da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan može imati veoma značajnu ulogu u ubjeđivanju Aleksandra Vučića da je jedini mogući put kojim može da se krene ka dugotrajnom miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu da Srbija prizna Kosovo.

Polurješenja mogu da služe samo srednjoročno, ali treba da radimo na uzajamnom priznanju i mislim da je uloga Erdogana tu bitna, rekla je Osmani u intervjuu za tursku državnu televiziju, javlja Kossev.

Govoreći o dijalogu koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, ona je ocijenila da Prištinu poštuje ono što je potpisano, dok Beograd to ne radi.

-Srbija, nažalost, nastavlja da potpisuje, ali ne i da primjenjuje, kazala je Osmani, uz konstataciju da i povodom toga Erdogan može da pomogne i da utiče na Srbiju da ispuni ono što je dogovoreno.

Osmani je ponovila optužbe na račun Beograda, navodeći da srpsko rukovodstvo stvara tenzije, a ne Priština, i da Beograd želi da „pripoji Kosovo“.

-Ovo je jasna situacija gdje je jedna strana agresor, a druga žrtva stalnih napada. U ovom slučaju mi smo pod stalnim napadima Srbije, koja ima jasne teritorijalne pretenzije prema Kosovu i za to koristi Putinovu strategiju, smatra Osmani.

Ona je poručila da Priština to neće dozvoliti.

Kosovo je investiralo u svoje odbrambene mogućnosti i naša teško stečena sloboda nije nešto od čega bismo ikada bili spremni da odustanemo, kazala je Osmani.

Podijeli ovaj članak