Organizacija UN-a upozorava na rekordno topljenje ledenjaka i podizanje nivoa mora

5 min. ─Źitanja

Uo─Źi obilje┼żavanja Dana planete Zemlje, 22. aprila, Svjetska meteorolo┼íka organizacija (WMO) objavila je u petak godi┼ínji izvje┼ítaj o stanju svjetske klime, promjenama koje su se dogodile na planetarnom nivou zbog rekordnih koli─Źina stakleni─Źkih plinova u atmosferi.

Ledenjaci se tope nevjerovatnom brzinom i to ni┼íta ne mo┼że zaustaviti, a globalni nivoi mora rastu vi┼íe nego dvostruko br┼że nego u prvom desetlje─çu mjerenja od 1993. do 2002. godine, upozorio je danas UN, a prenose svjetske agencije.

U izvje┼ítaju se navodi da je prosje─Źna temperatura planete 2022. godine bila vi┼ía za 1,15 stepeni Celzijusa u odnosu prema predindustrijskom razdoblju (1850.-1900.) i da je osam proteklih godina bilo najtoplije od po─Źetka mjerenja, uprkos zahla─Ĺenju koje je uzrokovao klimatski fenomen La Nina tri godine zaredom, prenosi AFP.

Svijet bi mogao oboriti novi rekord kad je rije─Ź o prosje─Źnoj temperaturi 2023. ili 2024. godine zbog klimatskih promjena i o─Źekivanog zatopljenja zbog povratka El Nina, upozorili su klimatolozi.

Po WMO-u, “led na moru kod Antarktike dosegao je najni┼żi nivo ikad zabilje┼żen, a topljenje nekih evropskih ledenjaka doslovno je oborilo rekorde.”

– Ve─ç smo na velikom gubitku kad su u pitanju ledenjaci jer je koncentracija CO2 ve─ç jako visoka i postoji rizik da ─çe nivo mora nastaviti rasti hiljadama godina koje dolaze – rekao je AFP-u generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

Topljenje ledenjaka ne mo┼że se zaustaviti “osim ako se ne prona─Ĺe neki na─Źin da se ukloni CO2 iz atmosfere”, rekao je on.

Referentni ledenjaci otopili su se puno vi┼íe od prosjeka u zadnjih deset godina. Od 1970. godine otopili su se za gotovo 30 metara. Evropske Alpe oborile su rekorde kad je rije─Ź o topljenju ledenjaka zbog kombinacije slabih snje┼żnih padavina i dolaska saharske pra┼íine u martu 2022. godine, kao i toplinskih valova od maja do po─Źetka septembra.

Situacija sa ┼ívicarskim ledenjacima posebno je dramati─Źna. Izgubili su 6 posto volumena izme─Ĺu 2021. i 2022. godine, a od 2001. do 2022. ─Źak tre─çinu. Prvi put nimalo snijega nije pre┼żivjelo ljeto, ─Źak ni na najvi┼íim lokacijama gdje se provode mjerenja, i nije bilo akumuliranja svje┼żeg leda.

Su┼ía, poplave i toplinski valovi poga─Ĺaju velike dijelove svijeta, a s time povezani tro┼íkovi ne prestaju rasti.

Toplinski valovi odnijeli su u Evropi pro┼íle godine 15.000 ljudskih ┼żivota.

– Emisije stakleni─Źkih plinova ne prestaju rasti, klima se i dalje mijenja i stanovni┼ítvo cijelog svijeta te┼íko je pogo─Ĺeno ekstremnim meteorolo┼íkim i klimatskim fenomenima – upozorio je Taalas.

On je naglasio da bi se “ta negativna tendencija meteorolo┼íkih uvjeta i svih tih parametara mogla nastaviti do 2060-ih, neovisno o na┼íem uspjehu u ubla┼żavanju klimatskih promjena.”

– Dosad smo emitirali toliko CO2 u atmosferu da ─çe trebati nekoliko desetlje─ça da bi se zaustavila te negativna tendencija. Ve─ç smo izgubili bitku kada je u pitanju topljenje ledenjaka i podizanje nivoa mora, to je dakle lo┼ía vijest – rekao je on.

Ali, ipak uprkos svemu postoji nada. U prvom redu jer zelene energije postaju jeftinije od fosilnih goriva, rekao je Taalas, istaknuv┼íi da se planeta ne kre─çe vi┼íe prema zatopljenju od 3 do 5 stepeni Celzijusa kao ┼íto je bilo predvi─Ĺeno 2014. godine, nego prije prema zatopljenju od 2,5 do 3 stepena Celzijusa.

– U najboljem slu─Źaju, jo┼í bismo mogli posti─çi zatopljenje od 1,5 stepeni, ┼íto bi bilo najbolje i za dobrobit ─Źovje─Źanstva i za biosferu i za svjetsku ekonomiju – rekao je Taalas, istaknuv┼íi da su 32 zemlje smanjile emisije stakleni─Źkih plinova, a da se to nije odrazilo na rast njihovih ekonomija.

– Dr┼żave su se pokrenule, kao i privatni sektor – rekao je on.

Izrazio je s druge strane ┼żaljenje ┼íto samo polovina od 193 dr┼żave ─Źlanice Ujedinjenih naroda imaju sisteme za rano upozoravanje.

Podijeli ovaj ─Źlanak