Novi užas na Kosovu: Djevojčica koju su 2022. silovala peterica mladića ponovo silovana u skloništu

2 min. čitanja

Nije prošlo ni godinu dana od drugog silovanja 11-godišnje djevojčice u Prištini, a sumnja se da je silovana po treći put.

VEZANI TEKST – Novi stravični detalji u slučaju koji je potresao Prištinu: Djevojčica silovana duže od godinu dana

Incident se dogodio u skloništu za žrtve trgovine ljudima, poznatom kao sklonište visoke sigurnosti. Osumjičeni za silovanje je maloljetnik koji je bio smješten u istom skloništu. 

Obje žrtve su tu bile radi zaštite i rehabilitacije. Osnovno tužilaštvo u Đakovici potvrdilo je da je 16. maja 2023. godine donijelo rješenje o pokretanju postupka protiv maloljetnog lica. 

Tužilaštvo je potvrdilo da je žrtva silovanje poznata javnosti kao 11-godišnja devojčica, koju je prošle godine u augustu silovalo više osoba u Prištini.

U policiji objašnjavaju da je pokrenut postupak za krivično djelo silovanje.

– Na osnovu nalaza i starosti žrtve pokrenut je slučaj silovanja i tužilaštvu je upućena krivična prijava – saopćeno je iz policije za emisiju Udheve RTV Kosovo. 

U međuvremenu, Ministarstvo unutrašnjih poslova je odbilo da se izjasni iako je ovo sklonište u njihovoj nadležnosti. O ovom slučaju, iako je poznat pravosudnim organima, nastojalo se da ostane zatvoren za javnost.

Podsjetimo, jedanaestogodišnja djevojčica koja je pretrpila silovanje tokom juna i augusta 2022. godine, bila je žrtva silovanja duže vremena, i to više od godinu dana.

Dana 27. augusta, pet osoba, od kojih su dvije odrasle i tri maloljetne, navodno je seksualno zlostavljalo 11-godišnju devojčicu, kako se sumnja, u intervalu od sedam sati. Slučaj je izazvao ogromne reakcije, ostavke zvaničnika i proteste širom regiona. Kasnije je otkriveno da je ista devojčica silovana i bila žrtva trgovine i u junu prošle godine.

Podijeli ovaj članak