Nove oluje popodne: Mura probila nasip u Sloveniji, evakuisane stotine ljudi

2 min. čitanja

Meteorolozi najavljuju nove oluje u Sloveniji za danas popodne, dok se u većem dijelu zemlje otklanjaju posljedice poplava, uz povećan rizik od aktiviranja klizišta.
 

Zbog opasnosti od klizišta u Črnoj na Koroškem kasno sinoć evakuisani su stanovnici duž sliva rijeke Meže, kao i ranije mještani općine Črenšovci. Klizišta ugrožavaju, između ostalih, područje Slovenj Gradeca, Velenja i Škofje Loke, piše RTV Slovenija.

Rijeka Mura je sinoć kod Donje Bistrice u općini Črenšovci probila zaštitni nasip, zbog čega je evakuisano 500 mještana. Urušilo se deset metara nasipa, a inženjerske službe nisu uspjele zapušiti rupu mehanizacijom koju imaju na raspolaganju, pa se istražuje mogućnosti bacanja betonskih blokova iz helikoptera.

Komandant civilne zaštite Srećko Šestan rekao je da je evakuacija jedini način da se spriječe žrtve.

Mura trenutno ima drugi najveći vodostaj zabilježen u historiji, koji će trajati još najmanje 24 sata, s obzirom da nivo rijeke kod Graza u Austriji sve više raste.

Predviđa se da će nivo rijeka u većem dijelu zemlje postepeno opadati i tako će se smanjivati poplavljena područja osim u donjem toku Save, Drave i Mure. Ne isključuje se mogućnost rasta vodostaja manjih bujičnih rijeka tokom nevremena, posebno u zapadnoj i centralnoj Sloveniji, piše RTV Slovenija.

Zbog poplava su zatvoreni mnogi putevi u sjevernom Primorju, Koruškoj, Štajerskom, Zasavju i Centralnoj Sloveniji, a uvjeti na terenu se stalno mijenjaju. Zbog uništene infrastrukture pojedini dijelovi zemlje i dalje su bez struje.

Rijeke Krka i Sava u Brežiškim su u opadanju i tamo se više ne očekuje pogoršanje situacije.

Podijeli ovaj članak