Nova analiza i karta Instituta za rat: Putinov potez neće promijeniti tok rata u Ukrajini

2 min. čitanja

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

U nastavku prenosimo dijelove:

Objava ruskog predsjednika Vladimira Putina o “djelimičnoj mobilizaciji” 21. septembra odražava mnoge probleme s kojima se Rusija suočava u svojoj invaziji na Ukrajinu, a koje Moskva vjerovatno neće moći riješiti u nadolazećim mjesecima.

Putinova zapovijed da se mobilizira dio ruske “obučene” rezerve, odnosno pojedinaca koji su odslužili obavezni vojni rok, mjesecima neće generirati značajnu upotrebljivu rusku borbenu moć. 

Možda će biti dovoljno da se 2023. održi sadašnja razina ruskog vojnog ljudstva nadoknadom ruskih gubitaka, iako ni to još nije jasno. Djelimična mobilizacija Rusije stoga neće lišiti Ukrajinu prilike da oslobodi veći dio svog okupiranog teritorija tokom zime, prenosi Index.hr.

Putin i Šojgu su izričito rekli da će biti mobilizirani samo rezervisti koji su odslužili početni vojni rok, jasno dajući do znanja da Rusija neće proširiti novačenje. Šojgu je također izjavio da to neće utjecati na studente i rekao im je da bezbrižno nastave sa svojim učenjem. Ovi su komentari očito imali za cilj ublažiti strah među ruskim stanovništvom da je “djelimična mobilizacija” šifra za opću vojnu obavezu.

“Ovo neće promijeniti rat”

Ruski rezervisti u početku su slabo obučeni i ne dobivaju obuku nakon završetka roka za služenje vojnog roka. Ruski obvezni vojni rok traje samo godinu dana, što ročnicima daje malo vremena da nauče kako biti vojnici. 

Izostanak obuke za osvježenje nakon tog početnog razdoblja ubrzava degradaciju naučenih vojničkih vještina tokom vremena. Šojgu je spominjao namjeru pozivanja rezervista s “borbenim iskustvom”, ali vrlo malo ruskih rezervista osim onih koji sada služe u Ukrajini ima ikakvo borbeno iskustvo.

Ruska djelimična mobilizacija neće transformirati rat ove godine i može, ali i ne mora imati značajan utjecaj na sposobnost Rusije da nastavi s operacijama na sadašnjoj razini sljedeće godine. Ukrajina i Zapad to ne bi trebali niti odbaciti niti preuveličavati.

Podijeli ovaj članak