Njemačka poslala 10 Leoparda Ukrajini, ali ih Kijev odbio: Ovdje je razlog

2 min. čitanja

Ukrajina je nedavno odbila da prihvati seriju od 10 tenkova Leopard 1A5 koje je Njemačka poslala, tvrdeći da je potrebno da ih poprave. Ukrajinski vojnici nisu bili u mogućnosti da sami poprave te tenkove jer im nedostaju tehničari i komponente.

Prema izvještaju Der Spiegela, Kijev je obavijestio njemačko Ministarstvo obrane da su tenkovima Leopard 1, koji su stigli u Poljsku, potrebni popravci, a neki od njih čak zahtijevaju temeljni remont. Grupa stručnjaka iz Njemačke je poslana u Poljsku kako bi provjerila stanje tenkova.

Ispostavilo se da su tenkovi već dosta istrošeni nakon treninga ukrajinskih vojnika u Njemačkoj i potrebno im je popravka. Zapravo, nekoliko tenkova iz serije od prethodnih 10 koji su stigli u Ukrajinu u junu već se pokvarilo iz istog razloga.

Njemačko Ministarstvo obrane izjavilo je da ne može komentarisati “konkretan pojedinačni incident” i dodalo da tenkovi Leopard prolaze kroz proces popravke zajedno s Ukrajinom nakon intenzivnog treninga u Njemačkoj. Der Spiegel je također istakao da stanje tenkova Leopard 1A5, koji su trebali biti isporučeni Ukrajini, odražava probleme u planiranju i logistici njemačke vojne pomoći.

Ovi tenkovi koji su trenutno zaglavljeni u Poljskoj trebali su biti druga faza planirane isporuke Leopard 1A5. Njemačka vojska je povukla ove tenkove iz upotrebe prije više od 10 godina, ali budući da su još uvijek u skladištu, naredba je bila da se hitno poprave.

U ranom avgustu je objavljeno da će Njemačka isporučiti Ukrajini dodatnih 30 tenkova Leopard 1 nakon kupovine od strane Rheinmetalla od Belgije.

Osim toga, prema izvještajima medija, Njemačka je kontaktirala Grčku s prijedlogom da isporuči Ukrajini 100 grčkih Leoparda 1A5 koji su trenutno u upotrebi, u zamjenu za nadograđena oklopna vozila.

Podijeli ovaj članak