Neobičan meteorološki fenomen izazvao ogromne poplave u Kaliforniji, tri osobe poginule

4 min. čitanja

Najmanje tri osobe poginule su u padu stabala dok je snažna oluja natapala Kaliforniju donoseći poplave, odrone blata i nestanke struje. Vatrogasci su reagirali na više od 130 poplava i izveli nekoliko spašavanja od početka potopa.
Meteorolozi kažu da će se jaka kiša s poplavama opasnim po život nastaviti do utorka. Rekordna količina padavina natjerala je guvernera da proglasi vanredno stanje u osam okruga.

Oluja je posljedica efekta “atmosferske rijeke”, fenomena u kojem voda isparava u zrak i nošena vjetrom, tvoreći duge struje koje teku nebom kao što rijeke teku kopnom.

Ova spora oluja je druga atmosferska rijeka koja je pogodila Kaliforniju u dvije sedmice

Dužnosnici su izdali naloge za evakuaciju nekih brdovitih četvrti na jugu države, uključujući Los Angeles, gdje su gradski čelnici proglasili vanredno stanje.

“Sada je od vitalnog značaja više nego ikad, ostanite sigurni i sklonite se s cesta. Napustite svoju kuću samo ako je prijeko potrebno”, rekla je u ponedjeljak gradonačelnica LA-a Karen Bass.

Dalje na sjeveru, San Francisco, jedan od najbrdovitijih gradova na svijetu, i njegova okolna područja su vidjeli klizišta.

Trojica muškaraca umrla su od pada drveća, uključujući jednog u dolini Sacramento, a drugog kada se stablo srušilo na kuću u okrugu Santa Cruz, rekli su dužnosnici. Stariji muškarac poginuo je u Yuba Cityju u sjevernoj Kaliforniji kada je drvo sekvoje palo u njegovo dvorište.

Isti olujni sistem također je nanio vrlo obilan snijeg diljem regije. U ponedjeljak je lavina pogodila skijalište u Lee Canyonu u blizini Las Vegasa, Nevada, iako nitko nije ozlijeđen.

U području Los Angelesa zabilježeni su odroni blata i krhotine. U nedjelju je 16 stanovnika bilo prisiljeno napustiti svoje domove u Hollywood Hillsu nakon što je blato teklo kroz kuće, rušeći zgrade s temelja i pucajući plinovode.

Svjedoci su izvijestili da su vidjeli hladnjake i klavire kako prolaze ulicama među krhotinama. Šteta je također prijavljena u luksuznim četvrtima Bel Air i Beverly Hills u LA-u.

Vozačima koji su ostali u poplavama u Los Angelesu i okrugu San Bernardino morali su pomoći spasioci.

Otac, majka i kći bili su prisiljeni izaći iz svog automobila rano u ponedjeljak i uspjeli su se popeti na drvo kako bi pobjegli od rastuće poplavne vode, prema vatrogasnim ekipama San Bernardina.

Službe spašavanja na obali stigle su u pomoć za 19 nautičara koji su ostali nasukani na stijenama u blizini lukobrana Long Beach nakon što je njihova jedrilica duga 15 metara izgubila jarbol u olujnom vjetru.

Spasioci su poslali plivače spasioce da stupe u kontakt sa grupom, kojima je zatim pružena pomoć u čamcima za spašavanje sa samo jednom osobom koja je zadobila povrede koje nisu opasne po život.

Snažni vjetrovi do 112 km/h također su uzrokovali nestanke struje i rušenje stabala, iako se predviđalo da će se udari vjetra znatno smanjiti do ponedjeljka navečer.

Slijedi dan koji je već bio rekordan za državu. Nacionalna meteorološka služba (NWS) saopćila je da je u nedjelju u središtu Los Angelesa palo 104,1 cm kiše, nadmašivši prethodni rekord od 63,5 cm postavljen 1927. godine.

Oluja i povezane poplave također su prisilile škole na zatvaranje od Malibua do okruga Sonoma, u blizini San Francisca.

Izvor: klix.ba

Podijeli ovaj članak