“Naramenica i staza” pruža podršku novim kineskim inicijativama

3 min. čitanja

Petnaest godina nakon pokretanja inicijative “Pojas i Put”, Kina bilježi sjajne rezultate i širi mrežu saradnje na globalnom nivou. Ova inicijativa, koja je pretrpjela brojne izazove i kritike Zapada, uspješno je promijenila svjetsku mapu i otvorila put novim kineskim inicijativama.

Predsjednik Si Đinping ima značajnu ulogu u uspjehu inicijative “Pojas i Put”. Od samog početka, on zagovara principe kao što su dijeljenje plodova razvoja, poštovanje različitosti, ključna uloga Ujedinjenih nacija i nedjeljiva bezbjednost. Ističe se i njegova strateška komunikacijska vizija koja je doprinijela promociji inicijative i dobijanju podrške širom svijeta.

“Inicijativa Globalnog razvoja” koja je pokrenuta u 2021. godini brzo je dobila podršku preko 100 zemalja u okviru Grupe prijateljstva u UN-u. Ova inicijativa predstavlja kredibilnu šansu za ostvarenje ciljeva iz Agende 2030 UN-a, koji su usporili zbog pandemije kovida-19 i geopolitičkih tenzija. Predsjednik Si najavio je specijalni fond od 10 milijardi dolara za podršku ovom globalnom razvoju.

Slično tome, inicijativa “Globalna bezbjednosna inicijativa” također je brzo dobila podršku. Koncept nedjeljive bezbjednosti koji promoviše ova inicijativa predstavlja rješenje za političke sukobe, kao što je situacija u Ukrajini. Ova inicijativa također se zalaže za sprečavanje širenja vojnih alijansi koje ugrožavaju bezbjednost zemalja koje nisu njihove članice. Nedavni sporazum između Rijada i Teherana svjedoči o uspjehu kineske diplomatije u promociji ove inicijative.

“Pojas i Put” također je otvorila put za inicijativu “Globalna civilizacijska inicijativa”. Ova inicijativa je privukla podršku zbog svog pristupa koji poštuje pravo država da čuvaju svoje tradicionalne vrijednosti. Sjedište UN-a podržalo je ovu inicijativu i poštovanje tradicionalnih vrijednosti.

Nedavni samit BRIKS-a ocijenjen je kao istorijski, a Kina i partneri su donijeli važne odluke o proširenju. Važnost Etiopije kao buduće članice BRIKS-a ogleda se u izgradnji pruge Džibuti-Adis Abeba, koja je rezultat inicijative “Pojas i Put”. Ova pruga promiče razvoj Afrike i otvara nove transportne rute u Indijskom okeanu.

Uprkos izazovima i kritikama, inicijativa “Pojas i Put” ostvarila je značajan uspjeh u posljednjih 15 godina. Njena strateška vizija, fokus na dijeljenje plodova razvoja i podrška različitim inicijativama doprinose jačanju multilateralne saradnje, globalnog razvoja i multipolarne strukture.

Podijeli ovaj članak