Na Bajram u Štokholmu: Policija odobrila protest pred džamijom u kome se najavljuje spaljivanje Kur'ana

2 min. čitanja

Švedska policija dala je “zeleno svjetlo” za manje demonstracije koje će biti održane ispred štokholmske džamije danas, a organizatori su naveli da će u njima “pocijepati Kur'an i spaliti ga”, što bi moglo dodatno zakomplicirati nastojanja Švedske da se pridruži NATO-u.

Niz protesta u Švedskoj protiv islama i za prava Kurda povećao je napetosti s Turskom, čija je podrška Švedskoj potrebna da dobije dozvolu za ulazak u Sjevernoatlantski savez.

Dok je švedska policija odbila nekoliko nedavnih prijava za demonstracije protiv Kur'ana, sudovi u zemlji su poništili te odluke, tvrdeći da one narušavaju zaštićenu slobodu govora.

U obrazloženju dozvole za demonstracije u srijedu, policija je napisala da, iako to “može imati vanjskopolitičke posljedice”, sigurnosni rizici i posljedice povezane sa spaljivanjem Kur'ana nisu takve prirode da bi zahtjev trebalo odbiti.

Sudeći po štokholmskoj policiji, očekivalo se da će samo dvoje ljudi učestvovati u demonstracijama, uključujući organizatora Salvana Momiku, koji je u nedavnom novinskom intervjuu opisao sebe kao iračkog izbjeglicu koji želi zabraniti Kur'an.

Turska je krajem januara prekinula pregovore sa Švedskom o njenoj aplikaciji za NATO nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske političke stranke Hard Line, spalio primjerak Kur'ana u blizini turske ambasade u Štokholmu.

Ne očekuje se da Paludan učestvuje u današnjim demonstracijama.

Nekoliko arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Jordan i Kuvajt, također je osudilo januarsko spaljivanje Kur'ana.

Turska ambasada u Štokholmu nije odmah bila dostupna za komentar.

Švedski premijer Ulf Kristersson kazao je tokom dana da njegova zemlja i dalje želi da se pridruži NATO-u prije ili na samitu alijanse u Vilnjusu narednog mjeseca, iako nije sigurno da će to moći učiniti do tada, prenosi Reuters.

Podijeli ovaj članak