Muskova uloga u Ukrajini: Je li svojim djelovanjem izbjegao nuklearni sukob?

2 min. čitanja

Nova biografija o Elonu Masku govori o ekscentričnom milijarderu i njegovoj dilemi u vezi sa ratom u Ukrajini. On je prošle godine ugasio pristup Starlinku i tako osujetio ukrajinski napad na Krim, navodno jer se uplašio nuklearnog rata.

U biografskom djelu Waltera Isaacsona, navedeno je da je Elon Musk tajno naredio svojim inžinjerima da isključe satelitsku komunikacijsku mrežu svoje kompanije Starlink u blizini obale Krima kako bi omeli ukrajinski tajni napad na rusku pomorsku flotu.

– Dok su se ukrajinske podmorske bespilotne letjelice s eksplozivom približavale ruskoj floti, izgubile su povezanost te bile primorane bezopasno isplivati na obalu, navodi on.

Muskova odluka nakon kojeg su ukrajinski zvaničnici molili da ponovo uključi satelite, bila je vođena strahom, prenosi CNN. Nakon razgovora s visokim ruskim zvaničnicma, uplašio se da će ukrajinski napad na Krim dobiti snažan odgovor Rusije u vidu nuklearnog napada.

Muskova zabrinutost zbog “mini-Pearl Harbora”, kako je rekao, nije se ostvarila na Krimu, ali ova epizoda otkriva jedinstvenu poziciju u kojoj se Musk našao dok se odvijao rat u Ukrajini. Bez obzira na to namjeravao ili ne, postao je moćni posrednik koji američki zvaničnici nisu mogli zanemariti.

Nova knjiga Isaacsona bi trebala biti objavljena 12. septembra i pružit će jasniji uvid u Muskovo razmišljanje o ratu u u Ukrajini.

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine prilikom čega su poremećeni ukrajinski komunikacioni sistemi, dužnosnici su tražili od Muska da upali Starlink satelite. On je to i uradio, ali nije mogao da se ne zapita “Kako sam ja dospio u ovaj rat? Starlink nije zamišljen da bude uključen u ratove”.

Podijeli ovaj članak