Muškarac koji je prijetio Plenkoviću uhapšen uz pomoć američkih službi

2 min. čitanja

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kazao je u četvrtak da je saradnja s američkim sigurnosnim službama dovela do hapšenja muškarca s američkim i hrvatskim državljanstvom osumnjičenog da je uputio prijetnje smrću predsjedniku hrvatske Vlade Andreju Plenkoviću i nekim njenim članovima.

Božinović je otkrio da je akcija u trajanju od mjesec i po od upućivanja prijetnji bila otežana činjenicom da počinitelj nije bio u Hrvatskoj te da je zbog toga angažirana međunarodna policijska saradnja.

– U akciji su učestvovali uprava policije i služba za terorizam koja je stupila u kontakt s partnerima iz Evrope i izvan nje te su u saradnji s američkim sigurnosnim službama došli do podataka koje su analitički obradili i koji su doveli do počinitelja – kazao je.

Hrvatski ministar je istaknuo da je kriminalističko istraživanje bilo otežano činjenicom da je počinitelj koristio sofisticirane alate kojima je prikrivao svoj identitet i lokaciju s koje je slao prijetnje.

Dodao je kako se kriminalističko istraživanje nastavlja te da je počinitelj nakon hapšenja iz Zadra prebačen u Zagreb, prenosi Hina.

Upitan za prijetnje upućene sisačkoj gradonačelnici Kristini Ikić Baniček, Božinović je odgovorio da ”policija djeluje po svim dojavama, bez razlike o kome se radi”.

VEZANI TEKST – Duge cijevi pred Banskim dvorima, Plenkoviću upućene prijetnje smrću

Policija je ranije izvijestila da je u srijedu na području Zadarske županije uhapšen muškarac dvojnog hrvatskog i američkog državljanstva koji je osumnjičen da je u maju prijetio smrću predsjedniku hrvatske Vlade i njenim članovima.

Uprava policije Hrvatske je 12. maja izvijestila da je zaprimila dojavu nepoznate osobe koja je u svojoj izjavi izrazila prijetnje predsjedniku i članovima vlade RH, a s obzirom na ozbiljnost izrečenih prijetnji, tada su na Markov trg upućene i raspoređene dodatne policijske snage.

Podijeli ovaj članak