Milanović u Vukovaru: Ovdje je stvorena Hrvatska koja je omogućila da se dogodi Daytonski sporazum

2 min. čitanja

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je danas iz Vukovara kako je general bojnik Blago Zadro za Hrvatsku dao sve te da ga Hrvatska ne zaboravlja jer Hrvatska ne zaboravlja svoje heroje.

Na obilježavanju 31. obljetnice pogibije general bojnika Blage Zadre i pukovnika Alfreda Hilla, ispred spomen-biste Blagi Zadri na Trpinjskoj cesti Milanović je kazao da je Zadro postao vojni lider iako nije imao vojnu školu.

– Ovdje je stvorena Hrvatska, koja je nezaustavljivo išla prema svom putu neovisnosti i samostalnosti, ali da nije bilo Vukovara to bi se dogodilo kasnije, a ne ranije, pod lošijim, a ne boljim okolnostima. I zato je žrtva tih ljudi golema i neopisiva, poručio je predsjednik Milanović.

Istaknuo je kako je Hrvatska postala država “upravo zahvaljujući takvim ljudima, i ta država je instrument za obranu nacionalnih interesa”.

– Hrvatska se obranila goloruka, pod embargom, a Hrvatska vojska oslobodila je svoj teritorij, omogućila da se dogodi Daytonski sporazum i da se sjedne za stol, istaknuo je predsjednik Republike Milanović.

Naglasio je i kako Hrvatska pred sobom ima izazovne i zanimljive godine, “u kojima se moramo držati skupa, neke razlike zanemariti, jer do ove zemlje jedino je nama stalo, i nikome drugome”.

Govoreći o odnosima sa susjedima Milanović je istaknuo kako je “za prijateljstvo i toleranciju potrebno dvoje”.

– Ako svake godine idem u Jasenovac, u Grubore i Varivode, ne očekujem da se netko tome klanja, ali da bar korektno namigne hrvatskim žrtvama na Ovčari. To bi bio red, a bez toga reda nema Europe, dobrih odnosa ni razumijevanja, poručio je.

Podijeli ovaj članak