Milanović: Rusija rat ne smije izgubiti, jedini način da ga ne dobiju je…

2 min. čitanja

Predsjednik Zoran Milanović danas je održao predavanje studentima Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Dotaknuo se tema ekonomije, ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj te završetka rata u Ukrajini. Jedan od studenata pitao je Milanovića kako će prema njegovom mišljenju završiti rat u Ukrajini. Naveo je da do prestanka agresije može dovesti promjena vlasti u Moskvi.

– Vama je jasno da se o tome govori puno, i da i ljudi koji rade posao kao što radim ja, drugi predsjednici i premijeri govore o tome. U nastupima nekih da se naslutiti što misle, a u nastupima nekih bogami i ne. Ono što govore nažalost neće pomoći Ukrajini. Rusija rat ne smije izgubiti, ona si to ne smije priuštiti, ima ogromnu energiju i resurse da dobije rat protiv skoro svakoga i tu su kao nuklearna sila. Jedini način koji ja vidim da bi mogao dovesti do prestanka ove agresije na Ukrajinu je da se promijeni vlast u Rusiji, rekao je Milanović.

A kroz povijest imamo neko iskustvo kako to izgleda kad se u Moskvi promijeni vlast, sve od uvjeta globalne krize do toga da se pola svijeta oporavlja od toga sljedećih 50 godina. To vjerojatno ne bi bili nekakvi razdragani momci i djevojke na šarenim biciklima s košaricama naprijed koji su za bratstvo i jednakost, rekao je Milanović.

Dodao je da Putina nije upoznao te da ga je dvaput izbjegao.

– Kako će završiti rat? Dakle Rusija rat mora dobiti, iz vlastite vizure oni ga moraju dobiti. Jedini način da ga ne dobiju je da se promijeni vlast, a to se neće dogoditi bez dogovora SAD-a, Velike Britanije i Rusije. Bez njih nema dogovora, rekao je predsjednik.

Dotaknuo se i obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, prenosi Index.

– Ne znam što bi Ukrajince netko ovdje mogao naučiti, jer generacija koja bi ih nešto mogla naučiti je odavno u mirovini. Ukrajinci trenutno znaju više nego Rusi, a znaju više i od Amerikanaca o stvarima koje su bitne. Sve ostalo je novac, kaže Milanović.

Podijeli ovaj članak