Macron: Tražit ćemo od društvenih mreža da otkriju identitet korisnika koji pozivaju na nerede

2 min. čitanja

Francuska će tražiti od kompanija društvenih medija da otkriju identitet korisnika koji pozivaju na nerede, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak dok je predsjedavao hitnim sastankom poslije treće noći protesta koji su izbili nakon što je policajac u utorak ubio sedamnaestogodišnjaka koji je odbio poslušati naredbu.

Macron je na konferenciji za novinare u Parizu rekao da grupe zakazuju i organizuju proteste putem velikih društvenih platformi.

Naglasio je da će Vlada preduzeti mjere za uklanjanje “najosjetljivijeg” sadržaja o neredima i pozvao roditelje da se ponašaju odgovorno i spriječe svoju djecu da se pridruže neredima.

– U tom kontekstu, pozivamo sve roditelje da se ponašaju odgovorno. Trenutni kontekst rezultat je organizovanih i opremljenih grupa, ali i velikog broja mladih. Trećina uhapšenih su mladi – rekao je Macron i istakao da je dužnost njihovih roditelja da ih drže kod kuće.

Francuski predsjednik je dodao da društvene mreže igraju važnu ulogu u ovoj situaciji posebno TikTok i Snapchat.

– Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin će poduzeti dodatne mjere u narednim satima – dodao je Macron.

VEZANI TEKST – Totalni haos u Francuskoj: Macron spreman uvesti vanredno stanje?

Francusku od utorka potresaju protesti nakon smrti Nahela M, kojeg je policija ubila u utorak u pariškom predgrađu Nanterre jer se nije zaustavio zbog saobraćajnih prekršaja.

Francusko tužilaštvo saopštilo je da je policajac koji je ubio tinejdžera optužen za namjerno ubistvo i smješten u istražni zatvor.

Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno je saopćilo da je policija tokom protesta uhapsila 875 osoba, uključujući 408 u pariskoj regiji. U sukobima je povrijeđeno 249 policajaca.​

Podijeli ovaj članak