Lajčak otkrio kada ističe zadnjii rok za sporazum Beograda i Prištine: Ako Kosovo ne riješimo do tada, neće biti dobro

2 min. čitanja

Izaslanik EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da bi 2024. godina, kada se održavaju izbori u SAD i EU, mogla da bude rok za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, prenosi Gazeta ekspres.

On je kazao da sada kada nema izbora na Kosovu i Srbiji to ide u prilog postizanju konačnog sporazuma, jer je to period od skoro dvije godine koji strane u procesu mogu da iskoriste da pokušaju da postignu konačan dogovor.

On je rekao da ne ističe narednu godinu kao rok, ali da postoji odgovarajući vremenski period, a to će biti do 2024. godine kada će biti održani izbori u Vašingtonu i Briselu.

– Svaki dan je važan. Ono što sam rekao nekoliko puta, imamo jedinstven kalendar koji nam ide u prilog i ne prekidaju nas izbori, a imamo i jedinstven savez SAD-EU koji podržava Velika Britanija. Imamo taj otvoren prozor koji traje do izbora u SAD i EU 2024. godine – rekao je Lajčak novinarima nakon razgovora sa Aljbinom Kurtijem i Besnikom Bisljimijem, piše Blic.

Lajčak je rekao i da neće biti dobro ako ne bude pomaka do 2024. godine kada će biti održani izbori, jer će tada fokus SAD i Evropske unije biti negdje drugde.

 

 

Podijeli ovaj članak