Lajčak nakon sastanaka sa Osmani i Kurtijem: Spremne su mjere i protiv Srbije

2 min. čitanja

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je nakon sastanka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem da postoji jasna potreba da se unaprijede tri tačke koje je predstavila Evropska unija za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova.

Lajčak je u izjavi medijima ocijenio da nije lak zadatak, niti laka situacija, te da su sastanci sa predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Kurtijem bili važni. Naveo je da ima razumijevanja od kosovskih lidera da se krene napred u vezi tri tačke koje zahtjeva EU.

– Postoji jasna potreba da se unaprijede tri tačke koje je predstavila Evropska unija, a to su deeskalacija, prijevremeni izbori i povratak normalizaciji. Nastavit ćemo naše razgovore o konkretnim koracima da dostignemo do ovih tačaka – naglasio je Lajčak.

Lajčak nije želio komentarisati uvedene privremene kaznene mjere Evropske unije prema Kosovu zbog nesaradnje u vezi deeskalacije situacije u općinama na sjeveru Kosova, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo.

– Moja želja je bila da ove sankcije ne sprovodi Evropska unija ni na Kosovu ni u Srbiji. Moja želja je da u Briselu razgovaramo sa obje strane o tome kako da primjenimo februarski sporazum – naglasio je Lajčak.

On je dodao da su spremne mjere i protiv Srbije, ukoliko se shvati da Beograd ne postupa u skladu sa zahtjevima EU. Lajčak ce sutra boraviti u Beogradu.

Podijeli ovaj članak