Kurti o drami na Kosovu: Srbija nastavlja da traži rat, čekamo da se uklone barikade

5 min. čitanja
Naslovi

Napadi na Kosovsku policiju i pripadnike EULEX-a su neprihvatljivi, izjavio je to danas nakon sastanka Nacionalnog savjeta za sigurnost Kosova premijer Kosova Albin Kurti.

Osim toga, kazao je i da se čeka da KFOR ukloni barikade sa puteva, ako to ne učine sami Srbi koji su ih i postavili.

Naime, na ovom sastanku razgovarano je o situaciji na sjeveru i izražena je spremnost za veću budnost svih institucija Kosova kako bi se omogućilo uspostavljanje mira, sigurnsoti, zakonitosti i ustavnosti.

Taoci

Kurti je izjavio da Srbija sa njenim rukovodstvom prijeti Kosovu ratom i nakon 23 godine od završetka rata.

– Srbija ne krije da želi da se vrati na Kosovo, u suštini nastavlja da traži rat, rat koji je izgubila i prihvatila kapitulaciju tada u Kumanovu, 9. juna 1999. godine. Otuda i negiranje države Kosovo i našeg osamostaljenja od Srbije, predstavlja stalnu prijetnju ne samo našoj zemlji, već i našoj egzistenciji, naglasio je Kurti.

Integracija sjevernog dijela Kosova nikada nije bila stvarna, ni nakon više od decenije dijaloga u Briselu, ističe on, jer su se tolerisale kontrabande, srbijanski izbori, srbijanski dinar, ilegalne srbijanske tablice sa oznakama kosovskih gradova, neplaćanje taksi lokalnih i centralnih, neplaćanje za utrošenu vodu i struju.

Dodao je i da je Vlada Kosova zainteresovana za razgovor i saradnju sa srpskom zajednicom na Kosovu, sa svim Srbima koji treba da iskoriste svoja zagarantovana mjesta u Skupštini i Vladi.

Također, Kurti je istakao da je Srbija preko kriminalnih grupa i koristeći ovaj ambijent bez potpune vladavine prava na sjeveru Kosova dugo vremena držala i drži kao taoce srpske građane, prenosi Anadolija.

– Djelovanje na sjeveru mora biti pažljivo i u skladu sa osjetljivošću situacije, zbog čega je Vlada Kosova u partnerstvu sa prijateljima, evropskim i američkim partnerima, tolerisala više puta odlaganje primjene svojih odluka, naveo je on.

Kurti je pozvao KFOR da garantuje slobodu kretanja, kazavši da se čeka da KFOR ukloni barikade sa puteva na severu Kosova.

– Blokiranje javnih puteva teškim vozilima kako bi se spriječilo slobodno kretanje od strane kriminalnih grupa koje ciljaju naše policajce i policajce EULEX-a ne samo da je neprihvatljivo, već se ne smije ponoviti u budućnosti. I čekamo, KFOR traži neko vrijeme da brzo završi ovaj posao i čekamo, ako je naše očekivanje od KFOR-a ublažavanje, neka se to zove ublažavanje, ali za opće dobro vjerujem da ipak biramo najbolji mogući put, naglasio je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je na istoj konferenciji za novinare kazao da su na sjeveru na šest mjesta blokirani putevi, te da je Kosovska policija zbog toga privremeno zatvorila za saobraćaj granične prelaze na severu, Jarinje i Brnjak.

Apelovao je na organizatore da uklone barikade postavljene na putevima.

– Kosovska policija ima potrebne kapacitete da djeluje u ovom pravcu. Ona pravi svoje operativne planove i u momentu kada procijene da je shodno, ako se barikade ne uklone, biće preduzete odgovarajuće radnje. Sve se to dešava u koordinaciji sa našim partnerima, KFOR-om, EULEX-om i zemljama Kvinte i verujem da ćemo vrlo brzo doći u situaciju da više neće biti barikada na ova dva nacionalna puta, naglasio je Svecla.

Istovremeno, Kosovska policija je demantovala pojedine srpske medije da su specijalne jedinice Kosovske policije na jezeru Gazivode pritvorile i maltretirale srpskog radnika i da su oduzele objekat na toj lokaciji.

Napad

– Kosovska policija sa svojim jedinicama stacionirana je na magistralnom putu koji vodi ka graničnom prelazu Brnjak, nije stacionirana ni u jednom konkretnom objektu i nije maltretirala nijedno lice ili zaposlenog, kako je objavljeno u medijima, već je samo legitimisala lice koje je na toj lokaciji snimalo telefonske razgovore, što je nakon legitimacije nastavljeno bez ikakvih problema, navode iz policije.

Podsjećamo, Kosovska policija je ranije saopćila da je sinoć sa različitih lokacija, u tri slučaja pucano na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode.

Na putevima na severu Kosova lokalno stanovništvo, među kojima su viđena i maskirana lica, postavili su juče oko 16 sati barikade, nakon što je Kosovska policija u subotu prijepodne na graničnom prelazu Jarinje uhapsila Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umiješanost u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napada na službenike CIK-a i Policije Kosova u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Podijeli ovaj članak