Kosovski MUP otkrio detalje jučerašnjih nemira: Napad izvršili Srbi koji su bivši pripadnici policije Kosova, srpski građani ih nisu podržali

2 min. čitanja

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla izjavio je danas da su među kriminalcima, koji stoje iza napada u utorak u dvije sjeverne opštine, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica, bivši pripadnici Kosovske policije iz redova srpske zajednice, koji su početkom novembra podnijeli ostavke.

Kosovski ministar Sveçla je na konferenciji za novinare rekao da i pored sirena za upozorenje koje su bile puštene, srpski građani nisu izašli na ulice da podrže kriminalce. On je kazao da su u napadima u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku korišćeni šok bombe, ručne bombe i vatreno oružje.

– Sada imamo i prve podatke prikupljene sa terena, kako od strane policije, tako i od strane obaveštajnih službi, koji nam govore da neki od ovih kriminalaca potiču iz redova bivših pripadnika Kosovske policije, naglasio je Svecla i dodao da je danas obišao glavni most na reci Ibar u Mitrovici, te da je situacija mirna.

Uputan da li će zbog bezbjednosne situacije vanredni izbori zakazani za 18. decembar biti odloženi, ministar Svecla je kazao da policija ima kapaciteta da garantuje bezbjednost, ali da je odluka na odgovornim institucijama, prenosi Anadolija.

– Uveren sam da Kosovska policija ima sve potrebne kapacitete da garantuje sve neophodne demokratske procese na Kosovu. Normalno odluke donose odgovorne institucije, kao što su predsednica Kosova, Centralna izborna komisija koja priprema plan, naglasio je ministar.

 

Podijeli ovaj članak