Koliko košta priznanje Kosova? – Nije slučajno Gabriel Escobar rekao da je…

6 min. čitanja

Fantomski ili famozni, kako god nazivali francusko-nemački predlog za rešenje kosovskog problema, istina je da ovaj dokument postoji i da se upravo oko njega vrti sudbina svakog građanina Srbije, pa i Balkana. To što političarima u Beogradu ne pada na pamet da građane i obaveste o budućnosti ili bar ponude opcije, nije nikakva novina. Kao ni to da papir “nezvaničnim kanalima” stiže do medija, pa i ovdašnjih. Međutim, analitičari koji su pročitali predlog tvrde da bez interpretacija političara koji kroje spoljnopolitički kurs zemlje papir sam od sebe malo govori. Uostalom, mi smo i do sada znali da Zapad nudi model “dve Nemačke”, ali ne znamo kako na njega reaguju oni koji odlučuju o sudbini Srbije.

Pogrešna interpretacija

Ovo pitanje otvara juče Milan Ćulibrk, urednik NIN-a, podsećajući da su građani Srbije jedino čuli od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je plan stranaca neprihvatljiv.

”Sve se svodi na to da i Kosovo i Srbija priznaju teritorijalni integritet druge strane. Kako je to moguće? Srbiji u Ustavu piše da je Kosovo deo Srbije. Ako Kosovo treba da prizna teritorijalni integritet Srbije, onda priznaje da je i Kosovo njen deo. Ako Srbija priznaje teritorijalni integritet Kosova, onda priznaje da nije njen deo i gazi sopstveni Ustav”, ukazuje Ćulibrk, gostujući na N1, a glede predloga za razrešenje kosovskog problema.

Sve se svodi na to da i Kosovo i Srbija priznaju teritorijalni integritet druge strane. Kako je to moguće, pita se Milan Ćulibrk

Sa druge strane, analitičar i kolumnista Oslobođenja Boško Jakšić sumnja u interpretacije predloga koje smo do sada slušali od Vučića, odnosno podudaranje sa onim što ovih dana čitamo u medijima, koji tvrde da su imali uvid u dokument.

”Ne možemo sa sigurnošću da kažemo da je to taj plan, ima mnogo kontroverzi, po informacijama koje ja imam, od ljudi koji su upućeni u originalni dokument, tvrdili su mi da je interpretacija Vučića pogrešna. Da ne sadrži nikakvo posebno ubrzanje integracija Srbije, a da se obimna finansijska pomoć ne pominje u dokumentu. Ako me pitate da li se i dalje zadržava status quo koji je poguban za sve ili smo na putu da se nešto reši, nešto mi nalaže da budem optimista. Nije slučajno Gabriel Escobar (američki izaslanik za Zapadni Balkan) rekao da je pitanje sporazuma pitanje nedelja, a jedan ozbiljan diplomata ne izjavljuje to tek tako. To što on zna, zna i Vučić”, siguran je Jakšić, koji smatra da aktuelna situacija ide naruku upravo predsedniku Srbije.

”Ja ne verujem da je on odbio. Činjenica da nema nikakvog obećanja ubrzanog procesa i da nema finansiranja, to otvara prostor manevra Vučiću da kaže – OK, hajde da se dogovorimo. EU je napravila presedan da primi Bugarsku i Rumuniju, kad ste isti presedan napravili da date status kandidata Ukrajini, zar ta politička volja ne može da se pokaže povodom Srbije. Vučić bi mogao da traži da se angažuje politička volja za ubrzanje integracija i da to bude popraćeno ozbiljnom finansijskom podrškom, nekoliko milijardi evra nije veliki novac da bi Evropa dobila rešenje problema koji je pritiska decenijama”, rekao je Jakšić za N1 televiziju.


image

Američki izaslanik Gabriel Escobar/EPA

Predlog koji kola medijima podrazumeva devet članova, a u prvom se navodi da će “Kosovo i Srbija razvijati normalne dobrosusedske odnose, međusobno zasnovane na jednakim pravima”.

”Kosovo i Srbija će se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU”, navodi se u članu dva, a u trećem piše:

”U skladu sa SSP-om (Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju), koji su potpisale obe strane, Kosovo i Srbija će sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile. Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granica koje postoje između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati međusobni teritorijalni integritet.”

Podvučeno žutom

Francusko-njemački prijedlog za rješenje kosovskog problema govori o međusobnom poštovanju teritorijalnog integriteta

U članu četiri se još jednom “podvučeno žutom” govori o nezavisnosti Kosova koju će Srbija da prizna, s tim što se to ovako definiše: “Kosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dve strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime.”

Kosovo i Srbija izjavljuju spremnost da regulišu praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa. Oni će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unapređenja na osnovu ovog ugovora i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine, zaštite i u drugim oblastima. Detalji su dogovoreni u dopunskom protokolu, navodi se u članu sedam, a završava sa devetim, u kome se navodi da su “Kosovo i Srbija saglasni da ovaj ugovor neće uticati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose”.

Podijeli ovaj članak