KFOR se oglasio nakon što im je Srbija poslala zahtjev za slanje vojske na Kosovo

1 min. čitanja

Međunarodna mirovna misija NATO-a na Kosovu (KFOR) potvrdila je danas da je “primila zahtjev Vlade Srbije za povratak na Kosovo vojnih i policijskih snaga Srbije i da ga razmatra”.

– Dobili smo pismo iz Srbije i trenutno ga procjenjujemo. KFOR ostaje posebno oprezan i potpuno sposoban ispuniti svoj mandat UN-a, navodi se u odgovoru KFOR-a.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio u četvrtak da će tokom večeri zahtjev predati elektronskom poštom, dok je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da su pripadnici Vojske Srbije uručili zahtjev KFOR-u za povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije Srbije na Kosovo.

Kako je ranije saopšteno o zahtjevu, Srbije treba da odluči Vojni savjet NATO-a koji će preporučiti KFOR-u odogovor na zahtjev Srbije.

Izaslanik za Balkan SAD-a Gabriel Escobar je tokom posjete regionu, u Prištini i Beogradu izjavio kako se SAD najoštrije suprostavljaju takvom zahtjevu Beograda, a ministrica spoljnih poslova Njemačke Annalena Baerbock prije nekoliko dana također se izjasnila protiv tog zahtjeva.

Za donešonje takvih odluka, potreban je konsenzus svih članica NATO-a, piše RSE.

Podijeli ovaj članak