KFOR: Kosovskim snagama sigurnosti potrebna dozvola za odlazak na sjever

2 min. čitanja

KFOR se danas oglasio saopćenjem u kome se navodi “da je korisno podsjetiti da Vojsci Srbije nije potrebno odobrenje KFOR-a za kretanje i obuku na teritoriji Srbije”.

Å to se tiče Kosovskih snaga sigurnosti (KBS), njihovo raspoređivanje, prema postojecĢim sporazumima, zahtijeva prethodnu saglasnost komandanta KFOR-a za odlazak na sjever Kosova, saopćili su.

U saopćenju se ističe da nakon izvjeÅ”taja da su ministar odbrane Srbije MiloÅ” VučevicĢ i načelnik GeneralÅ”taba Vojske Srbije general Milan MojsilovicĢ prije nekoliko dana posjetili jedinice Vojske Srbije raspoređene u RaÅ”koj oblasti, oko dva kilometara od granice sa Kosovom, “korisno je podsjetiti da Vojsci Srbije nije potrebno odobrenje KFOR-a za kretanje i obuku na teritoriji Srbije”, prenosi Kosovo Online.

“U skladu sa postojecĢim sporazumima, Vojska Srbije je dužna da obavijesti Å”tab KFOR-a samo u slučaju da neke od njihovih jedinica moraju da priđu bliže od hiljadu metara od granice. Informaciju KFOR-u mora dati Zajednička komisija za implementaciju, čija je misija da olakÅ”a komunikaciju i razumijevanje između komandanta KFOR-a i srpskih snaga sigurnosti”, piÅ”e u saopćenju.

Iz KFOR-a dalje navode da “Å”to se tiče Kosovskih snaga sigurnosti (KBS), njihovo raspoređivanje, prema postojecĢim sporazumima, zahtijeva prethodnu saglasnost komandanta KFOR-a za odlazak na sjever Kosovaā€.

“KFOR, u skladu sa svojim mandatom, može da se angažuje sa legitimnim predstavnicima lokalne zajednice na sjeveru Kosova kao dio ovog procesa saglasnosti. PodsjecĢamo da su se sve strane uvijek pridržavale postojecĢih sporazuma i pozivamo ih da to nastave. KFOR ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da obezbijedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice pod naÅ”im mandatom UN-a”, piÅ”e u saopćenju KFOR-a.

Podijeli ovaj članak