Kćerka objavila: Rusi regrutovali 59-godišnjaka koji ima rak, ne vidi na jedno oko i ne čuje dobro

4 min. čitanja

U sklopu djelimične mobilizacije, koju je protekle sedmice naredio Vladimir Putin u pokušaju preokretanja neuspješne invazije na Ukrajinu, Rusija je navodno regrutirala i 59-godišnjeg kirurga s rakom kože u prvom stadiju i brojnim drugim zdravstvenim problemima.

Postavili su ga za zapovjednika medicinske jedinice i za dvije sedmice ga šalju u Ukrajinu, ustvrdila je njegova kći za europski ured nezavisnog ruskog medija Novaya Gazete.

Viktor Djačok je šef hirurškog odjela bolnice u Asbestu, grada u ruskoj regiji Sverdlovsk u istočnom podnožju Urala, a kako tvrdi njegova kći Polina, 22. septembra su ga pozvali iz kadrovske službe bolnice, uručili mu poziv za mobilizaciju, dali mu otkaz i poručili da se sljedeće jutro pojavi u vojnom uredu za regrutiranje.

To je i učinio nadajući se da će dobiti izuzeće na temelju zdravstvenog stanja, ali je odmah poslan u vojni kamp na obuku, konstatirala je njegova kći.

Ima rak kože, ne vidi na jedno oko, ne čuje dobro…

Djačok je rezervist i bivši vojni doktor, pa time, uprkos godinama, odgovara opisu Kremlja za građane obuhvaćene djelomičnom mobilizacijom, ali bi, prema ruskom zakonu, oni sa zdravstvenim problemima trebali biti izuzeti. Vojni ured je ignorisao bolesti Viktora Djačoka, konstatirala je njegova kći.

Osim što je u prvom stadiju raka kože, Djačok ima problema s bubrežnim kamencima, ne vidi na jedno oko, a bez naočala ne vidi ni na drugo. Ima i visok pritisak te problema sa sluhom, nabrojala je Polina Djačok dodavši kako se bolnica uopće nije usprotivila regrutiranju njezinog oca, koji će za tri mjeseca navršiti 60 godina.

Djačok je, prema tvrdnjama kćeri, poslan u vojni kamp u regiji Volgograd gdje je postavljen za zapovjednika jedinice u kojoj je, uz njega, još 19 ljudi. Trebali bi činiti zdravstvenu jedinicu i za dvije sedmice će navodno cijeli vod biti poslan u okupirane teritorije u Ukrajini. Polina Djačok navodi kako se s ocem čuje preko video poziva, ali da su im iz vojske rekli da neće imati mobitel kada za dvije sedmice bude poslan u rat.

‘Šokiran je i u depresiji, ali ne želi da brinemo’

“Tata je šokiran. Ništa ne govori i u depresiji je, ali pokušava izdržati i biti miran kako ne bi uznemirio mene i mamu, da se ne brinemo. Suzdržan je s osjećajima i pokušava ništa ne pokazati”, ispričala je Polina. Tvrdi da je pokušala dobiti odgovore od vojnog ureda za regrutaciju, ali bezuspješno.

Zvala je i telefonsku liniju za mobilizaciju gdje su joj rekli kako njezin otac nije trebao biti mobiliziran, ali su samo uzeli njegove podatke i ništa više. “Za dvije sedmice bit će poslan u okupirane teritorije… Što će se sljedeće dogoditi? Osjećam paniku, bijes, strah, očaj i opet bijes”, rekla je Polina.

Zbog djelimične mobilizacije diljem Rusije izbili su veliki protesti, a jučer je ponovno uhapšeno više od 750 demonstranata. Mobilizacija je naišla i na kritike iz najviših razina. Zabrinutost zbog načina na koji se odvija izrazili su i šefovi Donjeg i Gornjeg doma ruskog parlamenta, Vjačeslav Volodin i Valentina Matvijenko, inače Putinovi ljudi. Ustvrdili su da postoje izvješća o mobilizaciji muškaraca koji nisu podobni za regrutaciju.

Podijeli ovaj članak