Kazne za pojedine učesnike Europridea: Organizatori su se ogradili od neprimjerenog ponašanja pojedinaca i kazali da je za to kriva policija

2 min. čitanja

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će podnijeti krivične prijave protiv pojedinih učesnika manifestacije Europride, održane u Beogradu, kao i da će nekima biti izrečena zabrana ulaska u Srbiju.

”Znamo ko su, znamo odakle su, znamo iz kojih su zemalja. Postoji pravni put da se dođe do njih i mi ćemo krenuti tim pravnim putem”, rekao je jučer Vulin za Televiziju Pink.

Protivnici Europridea, manifestacije za promociju LGBT prava koja se svake godine održava u drugoj zemlji, nakon beogradske Pride šetnje u javnosti su isticali pojedine scene koje su okarakterisali kao neprimjerene i uvredu za javni moral.

Organizatori Pridea javno su se ogradili i izrazili žaljenje ukoliko je došlo do povrede religijskih i nacionalnih osjećanja.

”Beograd Pride ne podržava bilo kakav vid ponašanja koji nije u skladu sa prethodno izdatim uputstvima i zakonima Srbije”, objavila je organizacija Beograd Pride. Goran Miletić, koordinator te manifestacije, ponovio je da su se organizatori odmah ogradili od neprimjerenog ponašanja pojedinaca i da je za te pojave “kriva policija”.

”Zbog zabrane Pride šetnje nisu imali punktove na kojima bi se kontrolisalo ko i kako ulazi na događaj”, rekao je Miletić, prenosi RSE.
Poslije višesedmičnih tenzija, zabrana i neizvjesnosti, marš za LGBT prava dug nekoliko stotina metara, od zgrade Skupštine Srbije do obližnjeg stadiona Tašmajdan, prošao je 17. septembra bez većih incidenata uz masovno prisustvo policije.

MUP je saopštio da su do 18.30 sati, zbog narušavanja javnog reda i mira, u glavnom gradu privedene 64 osobe, da je u napadima huligana povrijeđeno 13 policajaca i oštećeno pet policijskih vozila.

Učesnici zabranjenog antipride okupljanja napali su tog dana nekoliko novinara i osoba.

Podijeli ovaj članak