Iz Prištine poruke solidarnosti sa ženama u Iranu: Građani mogli da ošišaju pramen svoje kose

2 min. čitanja

U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Kosovo ispred Nacionalnog pozorišta u Prištini jučer je održan simboličan skup pod motom “Žena, život, sloboda” u znak podrške i solidarnosti sa ženama u Iranu, javila je Anadolija.

Transparentima na kojim je pisalo “Mi smo uz vas”, “Pravda za Mahsu”, “Sloboda za žene Irana”, “Žene mogu da nose šta žele”, poručeno je da su ženska prava ljudska prava, kao i prava iranskih žena.

”Policija za moral u Teheranu ubila je 22-godišnju Mahsu Amini jer nije pravilno nosila maramu. Nakon ovog događaja protesti su se proširili zemljom. Više djevojaka i žena je pretučeno, nestalo ili ubijeno u Iranu. Protestujući protiv takvog čina nasilja nad ženama, zajednice širom svijeta okupljaju se kako bi osudile takve okrutne akte nasilja i istovremeno se solidarisale sa demonstrantima za slobodu u Iranu”, naveli su iz YIHR-a.

Izvršna direktorica YIHR-a Kosovo Marigona Shabiu izjavila je da su stroga pravila u Iranu i kontrola izgleda žena uzrok nasilja nad 22-godišnjom Mahsom Amini.

”Danas smo se okupili ovdje pod motom ‘Žena, život, sloboda’ prateći korake otpora Iranki da se solidarišemo sa njima i sa iranskim demonstrantima i da tražimo pravdu za Mahsu Amini i za sve druge žene i demonstrante ubijene u posljednjim protestima”, naglasila je Shabiu.

Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo postavila je i sto nazvan “Stanica za odlaganje kose”, gdje su građani mogli da ošišaju pramen svoje kose, kao što to rade iranske žene koje protestuju u znak otpora.

Podijeli ovaj članak