Iz Brisela stigao žestok šamar Vučićevoj vlasti: Zategnuti odnosi sa susjedima, postizanje sporazuma je “hitno i ključno”

4 min. čitanja

Stopa usklađenosti Srbije sa evropskom zajedničkom spoljnom politikom je “značajno smanjena” i od 64 odsto kolika je bila 2020. sada je pala na 45 odsto, navodi se u godišnjem izvještaju Evropske komisije o Srbiji.

U nacrtu izvještaja koji će biti objavljen sutra, a u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, podvlači se da se Srbija nije uskladila sa sankcijama Rusiji, koje je Evropska unija (EU) uvela Moskvi kao odgovor na agresiju u Ukrajini.

„Niz akcija i izjava Srbije je bio u suprotnosti sa spoljnopolitičkim stavom EU. Od Srbije se očekuje da kao prioritet ispuni obaveze i progresivno se uskladi sa restriktivnim mjerama EU u skladu sa pregovaračkim okvirom Srbije“, podvlači se u dokumentu.

Što se tiče regionalne saradnje, u izvještaju o Srbiji se ocjenjuje da je zemlja ostala posvećena unapređenju bilateralnih odnosa.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine

Međutim, spominje se da su odnosi s Hrvatskom „sve više zategnuti uz povremene političke sukobe“.

Odnosi Srbije s Crnom Gorom se u dokumentu ocjenjuju kao „izazovni“, ali se naglašava da su obje strane nagovjestile veću spremnost za resetovanje odnosa i napore na rješavanju otvorenih pitanja.

Poseban dio se odnosi na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, pri čemu se ocjenjuje da nema konkretnog napretka u pregovorima o sveobuhvatnom i zakonski obaveznog sporazuma.

U dokumentu se Beograd i Priština pozivaju da se „bez daljeg odlaganja“ konstruktivno angažuju i unaprijede pregovore o sveobuhvatnom, pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji. Postizanje takvog sporazuma je „hitno i ključno“, stoji u izvještaju, kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na svom evropskom putu.

Korupcija

Po pitanju borbe protiv korupcije, prema nalazima Evropske komisije, naglašava se da je Srbija učinila samo „ograničeni napredak“. S tim u vezi se spominje da je broj novih istraga i konačnih presuda povećan u 2021. u poređenu sa godinu dana ranije, međutim da je pao broj prvostepenih presuda. 

Navodi se da Srbija treba da pojača prevenciju i suzbijanje korupcije i poveća konačnu konfiskaciju imovine u predmetima visokog profila.

Lošu ocjenu je Srbija dobila i po pitanju borbe protiv organizovanog kriminala gdje se kaže da je obilježen samo „ograničen napredak“. Spominje se da je u proteklom periodu, povećan broj novih istraga i konačnih presuda ali da je opao broj optužnica i prvostepenih presuda.

Kaže se također da je ograničen broj zapljena i konačnih konfiskacija. Priznaje se da je nivo razumijevanja i pristup konfiskaciji poboljšan što bi, kako se kaže u izvještaju, trebalo da dovede do boljih rezultata u budućnosti.

Europride 

Nikakav napredak nije obilježen u slobodi izražavanja, stoji u izvještaju Evropske komisije o Srbiji. Stručnjaci Komisije u izvještaju podvlače da su zabrinjavajući slučajevi prijetnji i nasilja nad novinarima i naglašava da treba dodatno ojačati u praksi nesmetano ostvarivanje slobode izražavanja.

U poglavlju koje se odnosi na osnovna prava, veliki dio se posvećuje organizaciji Europridea  u Srbiji, 17. septembra, i podsjeća da je održavanje manifestacije bilo neizvjesno do posljednjeg trenutka. S tim u vezi se ocjenjuje da je komunikacija vlasti oko ove manifestacije bila „kontradiktorna“.

„Dok su vlasti održavale kontakte sa organizatorima kako bi pronašli rešenje, ostali su neobavezni u pogledu održavanja parade sa zvaničnom dozvolom“, navodi se u izvještaju Evropske komisije o Srbiji.

Paket proširenja zajedno sa odvojenim izvještajima za svaku državu treba da usvoji kolegijum Evropske komisije, navodi RSE.

Podijeli ovaj članak