Haos ispred sjedišta EU: Šef Ryanaira napadnut pitom u lice

2 min. čitanja

Ekološki aktivisti su izazvali veliku pažnju svojim protestom ispred sjedišta Evropske unije u Briselu. Demonstranti su, u znak protivljenja emisijama ugljičnog dioksida avio kompanije Ryanair, gađali pitom u glavu šefa te kompanije Michaela O‘Learyja.

“Neka zagađenje stane!”, vikala je jedna od demonstrantica obučena u crno, dok je udarila O‘Learyja pitom u lice. Istovremeno, drugi protestant je udario pitom u potiljak. Demonstranti se nisu predstavili, niti su otkrili koju organizaciju predstavljaju.

Prema istraživačkom centru Transport & Environment (T&E), Ryanair je najveći avio prijevoznik u Evropi po broju putnika, ali i jedan od najvećih zagađivača okoliša. T&E procjenjuje da je ova kompanija u 2022. godini ispuštila 13,3 miliona tona CO2.

Nakon incidenta, O‘Leary se našalio na račun demonstracije, rekavši da mu je jedina primjedba na pitu bila to što je bila umjetna i neukusna.

O‘Leary je u Briselu boravio kako bi predsjednici Evropske komisije, Ursuli von der Leyen, predao peticiju s 1,5 miliona potpisa kojom se traži da se letovima dopusti prelaz francuskog zračnog prostora tokom štrajkova tamošnje kontrole zračnog prometa.

Ovaj incident jasno ukazuje na sve veće nezadovoljstvo javnosti zbog emisija koje pridonose klimatskim promjenama i zagađenju okoliša. Demonstracije poput ovih su sve češće, dok se građani širom svijeta bore za očuvanje planete i ukazuju na odgovornost velikih kompanija za svoj doprinos globalnom zagrijavanju i ostalim ekološkim problemima.

Važno je da se takvi protesti i rasprave vode na miran i konstruktivan način, kako bi se postigle održive promjene i zaštita prirode za buduće generacije.

Podijeli ovaj članak