Grlić Radman: Učenici Miloševića i Šešelja žele nastavak agresije, ono što je sigurno…

3 min. čitanja

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je suđenje umirovljenim hrvatskim pilotima, koje srbijansko tužiteljstvo tereti za napad na srpske civile 1995., politička farsa.

– Ono što je sigurno je da je to doista politička farsa. Ovo bi bio i povijesni i politički međunarodnopravni paradoks da država agresor koja je u više navrata na međunarodnim instancama osuđena, sudi pripadnike pobjedničke vojske. S druge stane, još bi veći paradoks bio da učenici i sljedbenici agresora, Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, misle ili očekuju da će ova Vlada dopustiti nastavak te agresije u okviru nepostojeće univerzalne jurisdikcije, izjavio je ministar Grlić Radman nakon prijepodnevnog sastanka sa svojim kolegom iz San Marina Lucom Beccarijem u Zagrebu.

San Marino bliže EU

San Marino pregovara s Europskom unijom o sklapanju sporazuma o pridruživanju. Hrvatska to snažno podupire, kazao je Grlić Radman.

Dvije zemlje u subotu su sklapanjem dvaju sporazuma o suradnji obilježile 30. godišnjicu diplomatskih odnosa.

– San Marino je u procesu uspostavljanja sporazuma o pridruživanju, koji u prvoj fazi ne predviđa sam ulazak u EU, ali predviđa postajanje dijelom zajedničkog tržišta i to će zasigurno još više utjecati na razvoj naših budućih odnosa, kazao je Beccari.

Beccari je dodao da San Marino i Hrvatska dijele povijesne korijene, njeguju povijest izvanrednih odnosa i da se radi o dvjema zemljama koje su se tijekom dugog niza godina na različite načine i u različitim trenucima međusobno podržavale.

Most bi rušio vladu

Odgovarajući na kritiku saborskog zastupnika Nikole Grmoje (Most) da je HDZ financiran ruskim kapitalom, Grlić Radman je rekao da je Hrvatska prva osudila rusku agresiju, snažno podržala ukrajinsku neovisnost i suverenost i da je premijer Plenković bio među rijetkima koji je Ukrajinu posjećivao i nakon krimske krize.

Grmojinu izjavu smatra političkim performansom kojem je “cilj destabilizirati hrvatsku vladu, predsjednika vlade Andreja Plenkovića.. zapravo rušiti ovu vladu”.

Dodao je da se Most “ne bavi ničim osim time”.

– Bilo bi mudrije i pametnije da budu konstruktivni i pridonose radu vlade, zaključio je Grlić Radman.

Podijeli ovaj članak