Gitarista popularnog rock benda iz regiona uhapŔen sa svojom suprugom u Zambiji: Sumnja se na trgovinu ljudima?

4 min. čitanja

Zambijska policija uhitila je 7. prosinca četiri para iz Hrvatske zbog sumnje na trgovinu ljudima nakon Ŕto su Hrvati planirali posvojiti djecu iz Konga.

Osam Hrvata, potvrđeno je u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, joÅ” uvijek se nalaze u pritvoru, već 16. dan.

Uhićeni su 44-godiÅ”nji Damir Magić i njegova 45-godiÅ”nja supruga Nadica, gitarist Hladnog piva Zoran SuboÅ”ić i njegova supruga Azra Imamović SuboÅ”ić, zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar Ladislav PerÅ”ić sa suprugom Aleksandrom, te poznati aktivist za ljudska prava Noah Kraljević i njegova supruga Ivona.

Prijatelji Ŕokirani

Prijatelji uhićenog gitariste neslužbeno su kazali kako su on i supruga planirali posvojiti dijete iz Afrike, te su prije nekoliko tjedana otiÅ”li po njega. Vijest da su uhićeni ih je Å”okirala.

Zambijski mediji prenose izjavu policijskog zapovjednika pokrajine Copperbelt, Peacewella Mweembu koji je rekao da su imigracijski službenici u zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe uhitili četiri para hrvatskog podrijetla nakon dojave koju su dobili, te da dokumenti o posvajanju koje su izdale kongoanske vlasti izgledaju kao da su falsificirani. Zato u suradnji s kolegama iz Konga provjeravaju autentičnost dokumentacije o posvojenju.

Jedno dijete staro je godinu i tri mjeseca, a ostalo troje imaju po tri godine.

Policija je dobila dojavu da je 6. prosinca troje bijelaca s četvero djece kongoanskog podrijetla rezerviralo sobe u jednom pansionu u Kansenshiju u Ndoli. Imigracijski službenici uz pomoć policije pratili su osumnjičene. Dan poslije, 7. prosinca u 12 sati imigracijski službenici u međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe presreli su i uhitili četiri para hrvatskog podrijetla, zajedno s djecom. Osumnjičenici su odvojeno pritvoreni u policijskim postajama Chifubu, Kansenshi, Central i Masala, dok su djeca predana ustanovama za socijalnu skrb, piÅ”e Jutarnji list.

ā€œPreliminarna istraga pokazuje da dokumenti u vezi s posvajanjem četvero djece za koje se vjeruje da su izdani od kongoanskih vlasti nisu autentični, te je u tu svrhu angažiran ured generalnog konzulata Konga. Provodi se istragaā€,Ā rekao je za zambijske medije policijski zapovjednik Mweemba.

JoÅ” u pritvoru

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH kažu kako su Hrvati joŔ uvijek u pritvoru, da se provodi istraga, te da joŔ uvijek ni za Ŕto nisu optuženi.

Pritvoreni su, dodaju, zbog sumnje u valjanost dokumentacije o posvojenju.

ā€œIzvidi su u tijeku i očekuju se odluke zambijskih vlasti. Provjerava se legalnost postupka posvojenjaā€,Ā potvrđuju Jutarnjem u hrvatskom MVEP-u.

Hrvati pritvoreni u Zambiji su dobro, dodaju. Drugi put ih je danas posjetio djelatnik konzularnog ureda nadležnost veleposlanstva u Pretoriji. Hrvatsko veleposlanstvo im je na raspolaganju i pruža im svu potrebnu konzularnu pomoć, a službenik je razgovarao i sa zambijskim vlastima.

Hrvatska je od 2014. potpisnica haÅ”ke Konvencije o zaÅ”titi djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, kao i Zambija, a u njoj se definira i međudržavno posvojenje.

Osobe koje imaju prebivaliÅ”te u Hrvatskoj, neovisno o njihovom državljanstvu, a koje žele posvojiti dijete iz druge države ugovornice, nakon dovrÅ”enog postupka pred nadležnim centrom za socijalnu skrb radi utvrđivanja njihove prikladnosti za posvojenje djeteta (takozvana stručna obrada potencijalnih posvojitelja), podnose zahtjev za posvojenje Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, s naznakom države iz koje žele posvojiti dijete. Zahtjevu koji se podnosi Ministarstvu, potencijalni posvojitelji moraju priložiti stručno miÅ”ljenje Centra za socijalnu skrb da su podobni i prikladni za posvojenje djeteta, ne starije od godinu dana.

Podijeli ovaj članak