Generalni sekretarijat OIC-a: Dijelimo tugu i bol porodica žrtava genocida u Srebrenici

1 min. čitanja

Generalni sekretarijat Organizacije islamske saradnje (OIC) se sa velikom tugom pridružuje porodicama žrtava genocida u Srebrenici, počinjenog u julu 1995. godine, u obilježavanju 28. godiÅ”njice genocida 11. jula kao Dana žalosti, u skladu s Rezolucijom usvojenom na 38. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a, održanoj u Astani, u Kazahstanu 2011. godine i i naknadnim rezolucijama, saopćeno je iz OIC-a.

– Generalni sekretar OIC-a, Nj.E. Hissein Brahim Taha, duboko dijeli tugu i bol ožaloŔćenih porodica ubijenih u genocidu u Srebrenici i narodu Bosne i Hercegovine i naglaÅ”ava važnost međunarodne zajednice da spriječi ponavljanje sličnih zločina.

Generalni sekretarijat OIC-a podsjeća na rezolucije koje je usvojilo Vijeće ministara vanjskih poslova kojima se potvrđuje dugogodiÅ”nja podrÅ”ka država članica OIC-a očuvanju jedinstva, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i međunarodnog identiteta Bosne i Hercegovine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao potpuno funkcionalne i samoodrživa država sposobna da vrÅ”i svoju moć i ispunjava svoje međunarodne obaveze, kao i multietnička, multikulturalna i multireligijska država – istaknuto je u saopćenju.

Podijeli ovaj članak