Francuska: Mladić poginuo nakon pada s krova tokom protesta

2 min. čitanja

Na sjeverozapadu Francuske u petak je u bolnici preminuo 19-godišnji mladić nakon što je pao s krova tokom protesta koji su izbili nakon što je policajac u utorak ubio sedamnaestogodišnjaka koji je odbio poslušati naredbu.

Mladić je poginuo popodne nakon pada sa krova supermarketa u Petit-Quevillyju, u blizini Rouena, objavio je list “France Bleu Normandie”.

Nakon pada, prevezen je u teškom stanju u Univerzitetsku bolnicu u Rouenu, ali nije preživio.

Francusku od utorka potresaju protesti nakon smrti Nahela M, kojeg je policija ubila u utorak u pariskom predgrađu Nanterre jer se nije zaustavio zbog saobraćajnih prekršaja.

Francusko tužilaštvo saopćilo je da je policajac koji je ubio tinejdžera optužen za namjerno ubistvo i smješten u istražni zatvor.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerald Darmanin rekao je u petak za TF1 da je 45.000 policajaca raspoređeno širom zemlje gdje protesti traju četvrti dan.

Dodao je da je 197 ljudi uhapšeno u četvrtak tokom protesta širom zemlje.

Darmanin je naložio u petak svim regijama da obustave autobuske i tramvajske usluge u zemlji od 20 sati po lokalnom vremenu, u cilju suzbijanja nasilja koje je izbilo nakon što je policajac u utorak ubio sedamnaestogodišnjaka koji je odbio poslušati naredbu.

Francuska televizija BFMTV javila je, pozivajući se na policijski izvor, da je 15 osoba uhapšeno u Creteilu, desetak kilometara od centra Pariza nakon što su demonstranti napravili višestruku materijalnu štetu i zapalili kante za smeće.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je 11 osoba uhapšeno u Strasbourgu gdje je oštećena zgrada opere. Sve prodavnice su zatvorene nakon što su demonstranti razbili brojne izloge, uključujući i prodavnicu Applea u gradu.

Podijeli ovaj članak