Evropski parlament podržao ulazak Hrvatske u Schengen: Konačna odluka u decembru

3 min. čitanja

Zastupnici u Evropskom parlamentu današnjim su glasanjem podržali ulazak Hrvatske u Schengen, što znači da ostaje još samo potvrda Vijeća Evropske unije, tj. pristanak svih država članica EU koje su u tom zajedničkom prostoru. To se, pak, očekuje početkom decembra. Susjedna Hrvatska tako bi 1. januara ušla u zajednički prostor kojim se slobodno kreće više od 400 miliona ljudi. 

Zastupnici su izglasali mišljenje Evropskog parlamenta o nacrtu odluke Vijeća EU za primanje Hrvatske u schengenski prostor. Za je glasalo 534 zastupnika, protiv 53, a 25 ih je bilo suzdržano. U tom tekstu se kaže da Hrvatska ispunjava sve kriterije za pristupanju schengenskom prostoru i nema zapreka da postane punopravna članica tog prostora bez unutarnjih graničnih kontrola.  

– Čestitam Hrvatskoj, ovo je historijski trenutak, rekla je predsjednica EP-a Roberta Metsola.

– Hrvatska je dosad prošla najopsežniju evaluaciju članstva u Schengenu u usporedbi s bilo kojom državom članicom EU. Ispunila je 281 preporuku iz osam područja schengenskog zakonodavstva. Komisija i Vijeće potvrdili su spremnost Hrvatske da u potpunosti primjenjuje schengenska pravila. Evropski parlament u potpunosti se slaže sa sljedećim: ukidanje kontrola na unutarnjim granicama mora se provesti do kraja ove godine, rekao je nakon glasanja izvjestilac Paulo Rangel (EPP, Portugal), saopćeno je iz EP-a.

Ovim glasanjem završena je uloga Evropskog parlamenta u postupku ulaska Hrvatske u šengenski prostor.

Uloga Evropskog parlamenta u tom odlučivanju samo je savjetodavna, ali prema pravilima postupka, Vijeće, to jest države članice, mora zatražiti mišljenje od Parlamenta. Iako to mišljenje za Vijeće nije obvezujuće, ipak je dobro da ono bude pozitivno i zbog političke poruke, a i zbog toga da se možda nekim članicama koje bi mogle imati određene rezerve prema proširenju Schengena ne pruži prigoda da eventualno negativno mišljenje ne iskoriste kao izliku za protivljenje, prenosi HRT

Konačnu odluku donijet će 22 države članice EU, ujedno članice schengenskog prostora, na sastanku 9. decembra.

Schengensko područje trenutno obuhvata većinu zemalja članica EU, osim Hrvatske, Bugarske, Kipra, Irske i Rumunije. Međutim, osim Hrvatske, i Bugarska i Rumunija trenutačno su u procesu pridruženja.

U schengenskom području su i Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn, koje nisu članice EU.

Podijeli ovaj članak