EU zaprijetila vraćanjem viza Srbiji: Evo zbog čega

2 min. čitanja

Vizna politika Beograda u petak je bila na meti oštrih kritika na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije, a evropska komesarka Ylva Johansson izjavila je da u slučaju neusklađivanja sa Unijom nije isključena suspenzija bezviznog režima za državljane Srbije.

Konkretnije, EU optužuje Beograd da doprinosi naglom porastu dolazaka migranata u EU preko Zapadnog Balkana. Prema podacima agencije Frontex, tokom devet meseci ove godine zabeleženo je više od 106.000 neregularnih ulazaka u EU sa zapadnobalkanske rute, što je skoro duplo više nego prošle godine.

Rutu su koristili uglavnom sirijski, avganistanski i turski migranti. Ali Komisija beleži povećanje dolazaka i sa Kube, iz Indije, Burundija i Tunisa. Austrija i Belgija se posebno žale da moraju da se nose sa neviđenim brojem dolazaka tražilaca azila od krize 2015 – 2016.

Komisija ovo povećanje delimično objašnjava činjenicom da zemlje Zapadnog Balkana – Albanija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija imaju viznu politiku koja nije usklađena sa politikom EU. Te države izuzimaju državljane trećih zemalja iz viznog režima i oni onda mogu lakše da pređu u EU. Srbiji, zemlji kandidatu za EU ​​od 2012, posebno se zamera, navode strani mediji.

I nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser kritikovala je ovih dana viznu politiku Beograda, navodeći da se ona sastoji u izuzeću građana “onih država koje ne priznaju Kosovo”.

Ylva Johansson bi sledeće nedelje trebalo da se sastane sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu, a zatim i u Pragu.

Podijeli ovaj članak